Bajta Zabava Kuhajmo z Vale Kuhajmo z Vale: Njoki ...

Naključno iz intervjujev in kolumen

Zelena Bajta: Ocena strank z vidika njihove podpore čisti energiji
Dejan Savić, Greenpeace | Četrtek, 01 December 2011
Dejan Savić
"Politične stranke v Sloveniji se precej razlikujejo glede podpore trajnostni energetiki. Največjo zaskrbljenost zbujajo stranke, ki so trenutno najmočnejše in so najverjetnejše kandidatke za sestavo prihodnje vlade."

Naključno poiskano iz Kšajtnih

Fotografski profil

Pasica
Kuhajmo z Vale: Njoki ... PDF natisni E-pošta
Prispeval Vale   
Torek, 28 Maj 2013 19:45

... oziroma, kako sem se učila kuhati od Chefa Igorja - 2. del

Vale kuha.Tile njoki me bodo vedno spominjali na moje dneve v Etni. Smo jih kar pridno delali in kuhali, najboljše pa je bilo, ker je imel za njihovo rezanje vsak od fantov svojo mero (to si naj vsak razlaga kakor želi). Seveda je imel najbolj prav chef Igor, ki je vedno rekel, da ni pomembno, da so enake velikosti, saj potem ne delujejo domače, kar je čisto res. Ampak Vasja je bil pri izdelavi pedanten. Če bi šli merit njegove njokce, bi jih po moje 99 % bilo enake velikosti. Njokce pa zato, ker je Vasjva delal najmanjše, David največje, Igor nekje vmes, moja malenkost pa od malih do velikih. No, in ko je njoke delal David, je drugi dan Vasja nergal, kdo je delal take ogromne njoke, David pa je zmajeval z glavo, ko je videl njoke od Vasje, ker tako malih njokov človek res ne more delat. Chef Igor se je nad vsem tem nerganjem samo hodomušno smejal, jaz pa sem še naprej delala male, velike, srednje in se držala chefovega pravila – bolje, da so različni, saj se tako vidi, da so domači.

No, tako zdaj veste, v Etni imajo domače njoke in če jih boste naročili in ste prebrali zgornji uvod v njoke, boste hitro ugotovili, kdo jih je delal.

Seveda je delanje njokov doma mnogo lažje kot pa v Etni, saj je zmesi dosti, dosti manj. Pretlačit tisti ogromni lonec kuhanega krompirja skozi sito ni mačji kašelj, sploh, če je chef visok in ima višino delovnih pultuv narejenih po svoji meri. Tako sem vedno stala za pultom na prstkih in cela zaripla v obraz mesila tisti pretlačen krompir z moko in jajci. Ampak ni bilo težko. Težje je bilo ne se popacat. No, po enem tednu so me v Etni krstili za Sončno packo. Nekako mi ni uspelo, da ne bi bila po delovnem dnevu cela popacana in ko sem delala njoke sem bila cela posuta z moko že na začetku delovnega dne. Še zdaj ne vem, kako je uspelo ostalim, da niso imeli na sebi ene sledi delanja njokov. Je pa res, da prej njokov nisem marala pripravljati, zdaj pa mi to ne predstavlja nobenega problema. Prav z veseljem jih zamesim in izdelam, vse skupaj pa gre takole. Za štiri fajn lačne potrebujete:

  • 1kg starega krompirja
  • cca 300g ostre moke (včasih malo več, odvisno od krompirja)
  • 2 jajci
  • sol

No, jaz sem mojim včerajšnjim njokom dodala že dve žlički čemaževega pesta.

Njoki

Cel krompir skuhajte, olupite in mlačnega pretlačite skozi sito (če ga nimate uporabite večje in gosto cedilo). Zakaj skozi sito in ne s »tlačilko« za pire krompir? Ker s tlačilko nikoli ne boste tako fino pretlačili krompirja in če vam ostanejo grudice težko pripravite testo, saj se tam, kjer so koščki krompirja testo lomi in ga težko oblikujete. Počakajte, da se krompir čisto ohladi, nato pa dodajte jajci, moko in sol ter mesite, mesite, mesite in ko boste mislili, da ste že zamesili, še mesite, mesite in mesite. Mesite toliko časa, da se vam masa ne bo več lepila na roke. Oblikujte debelo štruco, ki jo razrežite na manjše kose le-te pa oblikujte v daljše svaljka premera cca 1cm (odvisno ali ste Vasja, David, Igor ali jaz). Iz svaljkov narežite njoke. Takoj jih skuhajte v slanem kropu. Kuhani so, ko priplavajo na površje in tam plavajo še cca 3 minute. Postrezite jih kakor vam je volja – h golažu, drugim omakam, zrezkom, lahko pa jih kot jaz popečete na maslu. Če pa se vam jih ne da pripravljat, se odpeljite do Divače k chefu Igorju.

Chef Igor, zakaj se meni dozdeva, da sem pozabila maslo?
"Nič nisi pozabila, maslo pusti za zajtrk," sporoča Chef Igor.

 

Zadnje objave na Bajti


images/stories/articles.jpg
Ponedeljek, 16 Maj 2016 20:07
kolegice.jpg
Torek, 10 November 2015 19:22
Natalija
Ponedeljek, 09 November 2015 11:15
risa_a5.jpg
Nedelja, 08 November 2015 10:51
TaborZdravihSol2015.jpg
Torek, 27 Oktober 2015 21:12
povabimmail.jpg
Ponedeljek, 19 Oktober 2015 19:20
kks_logo.jpg
Ponedeljek, 19 Oktober 2015 19:06
coverbringit.png
Ponedeljek, 19 Oktober 2015 18:20
zborovske-mohorjan.jpg
Četrtek, 15 Oktober 2015 22:41

Naključno naštrikana proizvajalca smeha

Vse pravice pridržane Pravno obvestilo O Bajti in avtorjih Uredništvo Oglaševanje F.A.Q Vaše nastavitve zasebnosti