Bajta Zabava Kuhajmo z Vale Kuhajmo z Vale: Mežrli

Naključno iz intervjujev in kolumen

Kako smo se učili demokracije
Igor Ranc | Nedelja, 09 Januar 2011
Igor Ranc
"Realnost je takšna. KKŠ se v svojem delovanju do sedaj ne more ravno pohvaliti z demokratičnostjo zaradi svojega famoznega statuta, ki onemogoča kandidaturo za predsednika slehernemu študentu."

Naključno poiskano iz Kšajtnih

Fotografski profil

Pasica
Kuhajmo z Vale: Mežrli PDF natisni E-pošta
Prispeval Vale   
Sreda, 23 Marec 2011 18:09

Zagotovo lahko trdim, da je mežrli (ponekod mu rečejo mažrli) ena najbolj tipičnih koroških jedi, ki je do sedaj nisem našla še nikjer drugje. Večina se, ko jim razložiš, kaj mežrli je, ob tem namrdne, gre pa za zelo okusno jed, ki jo, pohvala, najdemo tudi v nekaterih koroških gostilnah, zadnje čase pa jo lahko naročite tudi pri nekaterih mesarjih.

Sama ga še nisem delala nikoli, ga pa pripravlja Mama Zinka in to tako odličnega, da ga vedno naredi par kil, saj le-ta potem roma v domove sorodnikov in prijateljev. Ponavadi ga pripravi za kakšen praznik in ker je vikend minil v znamenju Jožefovega, ga je seveda pripravila za Ata Jožeta. Bil je tako dober in zmazali smo vsega tako hitro, da nimam fotografije pečenega, ampak samo v surovi obliki. Pa tudi tokratni recept bo malo drugačen, ker ga, kot sem že omenila, nikoli še nisem delala sama, Mama Zinka pa sestavin nikoli ne meri, saj ga dela, kot prava kuharica, po občutku, gre pa takole.

Telečjo drobovino (pri nas so to vedno samo telečja pljuča, lahko pa je zraven še srce - nekateri uporabijo tudi zmleto svinjsko glavo) skuhajte, nato pa ohlajeno zmeljite. Čebulo opražite na svinjski masti, na rezine narezan star bel kruh pa namočite v mleko. Nato zmešajte namočen kruh, jajca, majaron, sol, poper in opraženo čebulo, skupaj s pljučkami. Vse skupaj nadevajte v namazan pekač (mežrli naj bo visok vsaj 1 cm) in pečite v prej ogreti pečici približno 45 minut oziroma toliko časa, da dobi lepo skorjico. Če je premalo pečen je pocast, če pa preveč, je presuh. Tale naš je bil tako dober, da bi ga še angelčki jedli, če bi usta imeli.

Mežrli

Poleg vedno pripravimo mrzel krompir oziroma po slovensko krompirjevo solato, zaradi katere sem bila v prejšnji službi grdo šikanirana s strani kuharice v menzi. Bilo je pa takole.

V službeni menzi so svojčas zelo dobro kuhali in na razpolago so bili vedno vsaj trije meniji. Potem si lahko po želji kombiniral kaj boš jedel, dokler se ni lepega dne glavna kuharica odločila, da se hrane med meniji ne sme več kombinirati in ko si hotel meso iz menija 1 in prilogo iz menija 2, je vedno jezno zabrusila: »Ne pripada!« Vendar to ni veljalo za vse, predvsem ne za kadrovski oddelek, ki je odločal o najemniku menze. One so lahko še vedno po mili volji mešale menije, kar sva s sodelavko hitro ugotovili in se nato vedno postavili s pladnjem v roki v vrsto za temi sodelavkami iz kadrovske, nato pa glavni kuharici, ko je vprašala kaj bova, povedali: »Bova kar enako kot so one pred nama. Malo tega iz menija 1 in malo tega iz menija 3, pa še solato iz menija 2.« Seveda sva vse dobili, poleg pa še pogled, ki je ubijal.

To se nama je maščevalo vedno, ko kadrovskih ni bilo pred nama. Takrat sva dobili res borne porcije, pogled pa ni bil več ubijalski, ampak pritlehno maščevalen. Piko na i pa sem povzročila lepega dne, ko sem gledala, kaj vse je v posodah pred mano in nekako se mi je dozdevalo, da je v eni od njih, glede na to, da je bil na meniju pohan oslič, mrzel krompir oziroma krompirjeva solata. Glavno kuharico sem prijazno vprašala: »Gospa, kaj tisto tam je mrzel krompir?« Ženska je dobila na lica živo rdečo barvo, iz ušes ji je uhajala sopara, lovila je sapo, da sem že mislila, da jo prijemlje božjast s srčnim infarktom in sem hotela poklicati zdravniško pomoč, ko je v srditem besu izjavila: »Poslušajte vi, pri nas pa že nimamo mrzlega krompirja.«

Seveda ni bilo šans, da bi ji razložila, da sem spraševala po krompirjevi solati, ki ji pri nas rečemo mrzel krompir in da nikakor nisem imela v mislih, da je njen krompir v posodi mrzel. Ona je namreč imela v tisti posodi restan krompir oziroma pražen krompir po slovensko, ki je pač meni deloval kot mrzel krompir oziroma krompirjeva solata po slovensko. Bila je besna kot ris in od tistega dne dalje ni pomagalo več niti to, da sem stala v vrsti za kadrovskim oddelkom, zato sem počasi opustila obiskovanje menze. Porcije na mojem krožniku so bile namreč tako mizerne, da ni bilo za nikamor. Gospa Ljuba, kot se imenuje tista glavna kuharica, pa mrzlega krompirja verjetno do sedaj ni pozabila in še sedaj ne ve, da sem spraševala po solati, ne pa po tem, ali je krompir mrzel.

Se pa sama spomnim sodelavca Jožeta, ki je nekoč v Slovenj Gradcu v eni od gostiln jedel mežrli. Ko sem mu povedala, da moja mama naredi odličnega, me je prosil, če mu ga lahko enkrat dostavim. Pa sem mu ga res. Celo kilo. Samo v pečico bi ga moral postaviti in speči. Spravil ga je v hladilnik v bifeju, kjer smo ga potem čez 14 dni zopet našli, ko smo ugotavljali, kaj tako smrdi. Bil je to moj mežrli, na katerega je Jože gladko pozabil. On je vsaj pozabil, gospa Ljuba pa nikoli ne bo.

 

 

Zadnje objave na Bajti


images/stories/articles.jpg
Ponedeljek, 16 Maj 2016 20:07
kolegice.jpg
Torek, 10 November 2015 19:22
Natalija
Ponedeljek, 09 November 2015 11:15
risa_a5.jpg
Nedelja, 08 November 2015 10:51
TaborZdravihSol2015.jpg
Torek, 27 Oktober 2015 21:12
povabimmail.jpg
Ponedeljek, 19 Oktober 2015 19:20
kks_logo.jpg
Ponedeljek, 19 Oktober 2015 19:06
coverbringit.png
Ponedeljek, 19 Oktober 2015 18:20
zborovske-mohorjan.jpg
Četrtek, 15 Oktober 2015 22:41

Naključno naštrikana proizvajalca smeha

Vse pravice pridržane Pravno obvestilo O Bajti in avtorjih Uredništvo Oglaševanje F.A.Q Vaše nastavitve zasebnosti