Bajta Zabava Kuhajmo z Vale Kuhajmo z Vale: Zgolfana župa

Naključno iz intervjujev in kolumen

Na (mentalni) periferiji Evrope
Jernej Prodnik | Torek, 24 November 2009
Jernej Prodnik

"Če še ne veste, je Evropska unija dobila svojega prvega prvega moža. Ker gre za nekega precej neatraktivnega Belgijca, ki ga je do prejšnjega petka poznalo skoraj izključno širše občestvo v državah Beneluksa, vam manjko info- rmiranosti tokrat zagotovo gre odpustiti. Jasno, zanj niste niti glasovali, pa ste ga že dobili. "

Naključno poiskano iz Kšajtnih

Fotografski profil

Pasica
Kuhajmo z Vale: Zgolfana župa PDF natisni E-pošta
Prispeval Vale   
Sreda, 15 Junij 2011 19:24

Beseda župa me vedno najprej asociira na govejo juho, ki je kot otrok absolutno nisem marala. Vsako nedeljo sem imela solze v očeh, ko se je na mizi pojavila goveja župa z rezanci in potem vedno isto pregovarjanje za mizo, da pojem vsaj eno žlico. Ni šlo. Nisem se vdala tej goveji župi in vame niso spravili niti ene žlice. Nato se mi je dokončno priskutila, ko je bila Mama Zinka tri mesece v bolnišnici in je Ata Jože kuhal samo (no, tu pa tam je spekel tudi jajca na oko) enormne lonce goveje župe. Tisto župo smo potem jedli cel teden, kot smo cel teden jedli restan krompir z govedino. Na koncu so me celo podhranjeno odpeljali k Teti Tončki, kjer sem potem vsak dan kosila, drugače bi se posušila in umrla od lakote. Na grobu bi pisalo: »Umrla je, ker ni marala goveje župe.«

Skratka, goveja župa je bila moja nočna mora in ne vem, kdaj sem doživela razsvetljenje. Mislim, da hitro po tem, ko sem se preselila na Obalo. Lepega dne sem namreč Mami Zinki, ko sem prišla čez vikend na Koroško, naročila naj mi skuha govejo župo. Verjetno jo je takrat manjša kap, ampak od takrat vedno, ampak res vedno, preden odpotujem na Koroško, naročim Mami Zinki naj mi skuha govejo župo z domačimi rezanci ter pripravi restan krompir, govedino in domačo salato. Tudi sama jo občasno pripravim, vendar ni nikoli tako dobra kot od Mame Zinke. Saj vemo, vsaka mama skuha najboljšo govejo župo. Sama bi jo sicer skuhala večkrat, vendar mi čas tega ne dopušča. Za govejo župo je, kot za golaž, potreben čas, da dovolj dolgo brbota. In tako večkrat naredim zgolfano župo, ki je končana v eni uri in je vedno drugačna, odvisno od tega, kaj se nahaja v hladilniku in po policah. Za današnjo župo sem našla naslednje:

  • koščke svinjskega mesa
  • 2 mladi čebuli
  • 2 korenčka
  • korenino peteršilja
  • instant gobovo juho
  • domače rezance
  • sir grana padana
  • majaron
  • mleto rdečo papriko
  • strok česna

Zgolfana župa

Na žlički masti popecite na drobno narezane koščke svinjskega mesa (koščki naj bodo tako drobni, da izgleda že, kot da ste meso zmleli). Dodajte narezano zelenjavo, žličko mlete paprike in še malo popražite, nato pa zalijte z 8 dcl vode ter kuhajte cca 30 do 40 minut. Vmešajte instant gobovo juho ter kuhajte še 10 minut. Na koncu dodajte majaron, strt česen, pest rezancev, odstavite z ognja, premešajte in pustite 15 minut. V krožnik dajte žlico naribane grana padane ter zalijte z juho.

Paše, predvsem po naporni noči.

 

Zadnje objave na Bajti


images/stories/articles.jpg
Ponedeljek, 16 Maj 2016 20:07
kolegice.jpg
Torek, 10 November 2015 19:22
Natalija
Ponedeljek, 09 November 2015 11:15
risa_a5.jpg
Nedelja, 08 November 2015 10:51
TaborZdravihSol2015.jpg
Torek, 27 Oktober 2015 21:12
povabimmail.jpg
Ponedeljek, 19 Oktober 2015 19:20
kks_logo.jpg
Ponedeljek, 19 Oktober 2015 19:06
coverbringit.png
Ponedeljek, 19 Oktober 2015 18:20
zborovske-mohorjan.jpg
Četrtek, 15 Oktober 2015 22:41

Naključno naštrikana proizvajalca smeha

Vse pravice pridržane Pravno obvestilo O Bajti in avtorjih Uredništvo Oglaševanje F.A.Q Vaše nastavitve zasebnosti