Bajta Zabava Kuhajmo z Vale Kuhajmo z Vale: Nagradna župca

Naključno iz intervjujev in kolumen

Moralni poduki neke dame
Katja Martinčič | Nedelja, 31 Maj 2009
Katja Martinčič
"Ali si zvezan prav ali pa narobe, vmes ni prav veliko. Sploh pa takšni ljudje ne morejo imeti otrok. Že tako nas je malo, potem bomo pa izumrli, zaradi njih! Pa zaradi ciganov in šiptarjev. Gospa K., morda pa ljubezen ne bi smela biti stvar vzgoje, ampak domena čustev?"

Naključno poiskano iz Kšajtnih

Fotografski profil

Pasica
Kuhajmo z Vale: Nagradna župca PDF natisni E-pošta
Prispeval Vale   
Četrtek, 27 Januar 2011 18:55


No, pa sem jo. Skuhala. Krompirjevo župo s svinjskimi kožami. S tem tudi razglašam zmagovalko nagradne igre - gospo Franjo Štrigl, ki jo je random.org v žrebu določil za dobitnico mične nagrade. Dobili smo kar 12 odgovorov, pri čemer smo za pravilne šteli vse – od tistih, kjer ste napisali, kaj vidite na sliki, do tistih, kjer ste uganili, kaj bom za tokratni recept skuhala. Čestitamo in nazdravljamo! Nagrada prileti po pošti v roku 14 dni.

V začetku januarja sem bila doma na Koroškem in med brskanjem po špajzu naletela na vrečko, na kateri je pisalo »Rock´n´chips Vivid Life«. Gledam jaz čudo, ki je v vrečki, in vprašam Mamo Zinko: »Čuj, kaj to so pečene svinjske kože?« in ona mi prikima. Nakar ugotovim, da se to sedaj dejansko prodaja v trgovinah. Proizvedene naj bi bile po tradicionalni recepturi ter brez konzervansov. Super. Takoj jih poskusim in glej ga zlomka, res niso slabe. Sicer je delal stric Urban svoj čas boljše, ampak to je bilo včasih.

Juha s svinjskimi kožami

Vrečko sem brez vprašanja zaplenila in jo odnesla na Primorsko. Tukaj pečenih svinjskih kož ne poznajo in ko sem navdušeno razlagala kaj sem prinesla s Koroške so me vsi začudeno gledali, nekateri pa celo izjavili naj bom tiho, ker sem jim pokvarila tek. In tako se mi je zopet postavilo v glavi vprašanje, zakaj bi se nekomu gabilo do pečenih svinjskih kožic? Če zakoljemo žival, jo zakoljemo. Je mrtva in čisto vseeno je ali pojemo meso od te živali ali še kaj drugega. Gre samo za predsodke. Večina obožuje odojka s hrustljavo zapečeno skorjico, pečenih svinjskih kožic pa večina od teh ne bi jedla, ker se jim gabijo. No, ampak tudi prav, pač več za nas ostane. Tako kot je ostala cela župa zame, ker je moj dragi ob pogledu na vrečko kož izjavil samo: »Bljak, vi Korošci ste čudni.«

In ker sem župo skuhala izključno zase in jo pojedla izključno sama, so današnje sestavine samo za dve osebi (tri polne krožnike sem si privoščila):

  • 3 srednje veliki krompirji
  • 1 korenček
  • šopek zelišč (majaron, timijan, lovor)
  • žlička nasekljanega peteršilja
  • strok česna
  • moka za ajnprajn
  • žlička ocvirkov
  • pečene svinjske kože po občutku

Krompir olupite in ga narežite na rezine, prav tako korenček. Zalijte s toliko vode, da je vse skupaj pokrito, osolite, dodajte šopek zelišč in kuhajte cca pol ure. Iz moke pripravite ajnprajn in ko je moka svetlo rjava ji dodajte žlico ocvirkov. Vse skupaj zalijte z malo vode in vmešajte v juho. Dodajte peteršilj, strt česen in kože, kuhajte še pet minut, odstavite iz štedilnika ter pustite, da počiva še pol ure.

 

 

Zadnje objave na Bajti


images/stories/articles.jpg
Ponedeljek, 16 Maj 2016 20:07
kolegice.jpg
Torek, 10 November 2015 19:22
Natalija
Ponedeljek, 09 November 2015 11:15
risa_a5.jpg
Nedelja, 08 November 2015 10:51
TaborZdravihSol2015.jpg
Torek, 27 Oktober 2015 21:12
povabimmail.jpg
Ponedeljek, 19 Oktober 2015 19:20
kks_logo.jpg
Ponedeljek, 19 Oktober 2015 19:06
coverbringit.png
Ponedeljek, 19 Oktober 2015 18:20
zborovske-mohorjan.jpg
Četrtek, 15 Oktober 2015 22:41

Naključno naštrikana proizvajalca smeha

Vse pravice pridržane Pravno obvestilo O Bajti in avtorjih Uredništvo Oglaševanje F.A.Q Vaše nastavitve zasebnosti