Bajta Zabava Kuhajmo z Vale Kuhajmo z Vale: Jajčka, drugič

Naključno iz intervjujev in kolumen

Intervju: Maja Visinski
Barbara Žvirc | Torek, 04 November 2008
Maja Visinski "Pesmi vedno nastajajo iz mojega življenja, kar jim daje tisti posebni pečat. V zadnjem času jih zaznamuje predvsem pomirjenost same s seboj in zavedanje, da je poezija lahko tudi čista lahkost bivanja. Znotraj ali zunaj."

Naključno poiskano iz Kšajtnih

Fotografski profil

Pasica
Kuhajmo z Vale: Jajčka, drugič PDF natisni E-pošta
Prispeval Vale   
Sreda, 11 Maj 2011 17:07


No, pa nadaljujmo sago o jajčkih, načinih njihove priprave in ponvah, ki so za to potrebne.

PonevImam to srečo, da po večini dobim domača jajčka, koroška, od tete Milke. Na drugi strani to ni sreča, ker ko jih zmanjka, jih moram kupiti v trgovini. Ta pa seveda niso tako dobra oziroma niso niti približno tako dobra. In ko imam domača jajčka na razpolago, ni boljše kombinacije kot jajčka na oko, ocvrta na domačih ocvirkih. Ker pri naši hiši ne maramo, da pri pečenih jajčkih na oko ostane karkoli sluzastega od beljaka, rumenjak pa mora vseeno ostati mehak, da vanj namakamo svež bel kruh, je treba takšna jajčka znati pripraviti na pravi temperaturi ter v pravi ponvi.

Mene je tega naučil Ata Jože, s tem, da je on še mojster v obračanju jajčk na oko, brez da bi se razlila, pri tem pa mu ostane rumenjak tekoč. Tega sama ne obvladam tako dobro kot on, zato jih raje ne obračam. Teflon je sicer čisto vredu, vendar sem predlani pri potepanju po Bambergu naletela na ročno izdelano lito železno ponev, ki je idealna za tovrstna jajčka, kot še za marsikaj drugega. Ponev tehta tri kilograme, stala je manjše premoženje, vendar so jajčka pripravljena v njej čista pravljica, pa še uporabna je, da na njej sušimo domače klobase od tete Štefke.

Skratka, za jajčka na oko, pri katerih beljak ni sluzast, rumenjak pa še vedno mehak, je potrebno le-to, da ocvirke na najvišji temperaturi dobro razpustimo, pri tem pa pazimo, da se ne zažgejo. Pred tem v lonček ubijemo jajca in jih osolimo. V vročo ponev z ocvirki vlijemo jajca ter jih takoj pokrijemo in v tem je vsa znanost. Pokrita jajca bodo po vrhu lepo zakrknila, na dnu pa dobila čudovito hrustljavo skorjico, ki je teflon ne omogoča.

Jajca na oko

Vendar pazite, da jih pravi čas odstranite s štedilnika in jih takoj zvrnete na krožnik, saj tudi rumenjak, če nismo previdni, hitro zakrkne in potem imamo trdo pečena jajca na oko. Prav tako odsvetujem pripravo tovrstnih jajčk tistim, ki niste za mastno. So pa fina, če jih nato še malo popoprate in začinite z mletim peperončinom. Lahko pa jih že med peko obložite z rezinami sira in dobite pravo maščobno bombo, ki je odlična za preganjanje mačka.

Ostalim, ki niste za mastno, priporočam polnjeno jajčno omleto, katere najboljša priprava je v teflonski ponvi, gre pa takole. Jajčka osolimo in razžvrkljamo. Lahko jim dodamo mleto papriko, peteršilj, drobnjak ali katerokoli drugo všečno začimbo. Na srednji temperaturi razpustimo žličko masla, nato pa v ponev vlijemo razžvrkljana jajčka. Ko na dnu zakrknejo, jih na eni polovici obložimo z naribanim sirom ter na trakce narezano slanino, nato pa nadev z drugo polovico prekrijemo ter pokrijemo. Pečemo še minuto, dve, toliko, da se sir na sredini lepo raztopi ter postrežemo z nasekljanim drobnjakom. Seveda lahko za nadev uporabite karkoli drugega, vam všečnega.

Omleta

Toliko danes o jajčkih, naslednjič pa to, kar ste si zaželeli, da skuham in sicer pivski golaž s spätzli. Moram še razmislit, katero pivo bom pri tem uporabila.

 

 

Zadnje objave na Bajti


images/stories/articles.jpg
Ponedeljek, 16 Maj 2016 20:07
kolegice.jpg
Torek, 10 November 2015 19:22
Natalija
Ponedeljek, 09 November 2015 11:15
risa_a5.jpg
Nedelja, 08 November 2015 10:51
TaborZdravihSol2015.jpg
Torek, 27 Oktober 2015 21:12
povabimmail.jpg
Ponedeljek, 19 Oktober 2015 19:20
kks_logo.jpg
Ponedeljek, 19 Oktober 2015 19:06
coverbringit.png
Ponedeljek, 19 Oktober 2015 18:20
zborovske-mohorjan.jpg
Četrtek, 15 Oktober 2015 22:41

Naključno naštrikana proizvajalca smeha

Vse pravice pridržane Pravno obvestilo O Bajti in avtorjih Uredništvo Oglaševanje F.A.Q Vaše nastavitve zasebnosti