Bajta Zabava Kuhajmo z Vale Kuhajmo z Vale: Jajca za jajca

Naključno iz intervjujev in kolumen

Poolimpijski intervju: Damir Dugonjič
Igor Ranc | Torek, 30 September 2008
Damir Dugonjič "V predtekmovanju smo plavali popoldan, kar je bilo super. Finala in polfinala pa so se plavala dopoldan. Ogromno je bilo pritožb, da to ni primerno, saj so vsi vajeni, da popoldne plavajo bolje. Nekateri zaradi tega, ker niso vajeni plavanja dopoldan sploh niso prišli v finale, kljub temu, da bi tja načeloma spadali."

Naključno poiskano iz Kšajtnih

Fotografski profil

Pasica
Kuhajmo z Vale: Jajca za jajca PDF natisni E-pošta
Prispeval Vale   
Četrtek, 14 April 2011 12:21

Bliža se velika noč, ko bomo barvali jajca za pisanke in sploh bodo le-ta uporabljena v vseh možnih oblikah, večinoma kuhana. So pa jajca ena tak artikel, ki ga lahko uporabimo z malo domišljije v kuhinji na tisoč in en način.

Sicer je bil moj namen, da vam pripravim eno tako sago o jajcih, načinih njihovega pečenja ter o ponvah, ki pritičejo zraven, pa mi čas tega enostavno ni dopuščal, zato bom to lepo razčlenila na več manjših sag in tako danes, pred Veliko nočjo odpiram prvo. Se sliši čudno, a ne, ampak je pa dobro.

Skratka pri pripravi jajc je pomembno dvoje – ponev in višina temperature. Od tega je potem odvisno ali dobimo bolj trdo pečena jajca, takšna s skorjico na dnu ali takšna s skorjico po vrhu, bolj mehka, čisto mehka, ipd. Sicer je to čisto amatersko mnenje, ki pa je nastalo skozi dolgoletne izkušnje, saj so jajca pri nas redno na jedilniku, večinoma za nedeljske zajtrke oziroma zadnje čase takrat, ko uspemo imeti nedeljski zajtrk, četudi je le-ta med tednom.

Umešana jajca

Pripravimo najprej vmešana jajčka na mehko, pri katerih moj dragi izusti samo: »Bljak!« Morda bo kdo enako izustil ob pogledu na fotografijo, vendar takšna pač pridejo in dobra so. Zanje potrebujete poljubno število jajc, kurjih kakopa, (če so domača toliko bolje, drugače pa le glejte, da vzameta tista proste reje – več o številkah na jajcih iz trgovine drugič), čajno žličko masla in teflonsko ponev. Temperaturo na štedilniku (pri plinu bo šlo malo težje) naštimajte na spodnjo tretjino (torej, če imate osem stopenj, vključite na tretjo), nato pa dodajte v ponev maslo ter čakajte, da se le-to stopi. Čakali boste tam pet minut. Ko je maslo čisto raztopljeno, ubijte v ponev jajca, jih osolite in dobro premešajte, nato pa zopet čakajte, čakajte in še malo čakajte, da jajca prvič malo zakrknejo, nato zopet premešajte, počakajte, da malo zakrknejo, premešajte ter to ponavljajte dokler ne dobite gostote, ki vam je ljuba. Skratka, tega ne smete početi na preveliki temperaturi, ker potem jajca preveč zakrknejo in ne morejo ostati mehka. Vse skupaj sicer traja tam do 15 minut, vendar se izplača.

Za tiste, ki pa nikakor ne prebavljajte nič mehkega na jajcih in ste samo za trdo, pa jajca na oko v kruhu, za katera potrebujete takisto teflonsko ponev, čajno žličko svinjske masti z malo grumpov (lahko tudi olje, samo potem obstaja velika verjetnost, da se bo vse skupaj prežgalo), dve rezini malo starega kruha in dve jajci. Temperaturo na štedilniku naravnajte malo pod maksimum, v ponev dodajte pol žličke masti in ko se raztopi nanjo položite kruh iz katerega ste izdolbli sredico. Ko dobi kruh prvo skorjico (ne sme porjaveti), ga obrnite in v luknje, kjer ste izdolbli sredico, ubijte jajci, jih osolite, dodajte v ponev še drugo polovico svinjske masti, pokrijte (tega ne pozabite, ker je ključnega pomena) ter pustite, da se spečejo. Ker so pokrita, bodo po vrhu lepo zakrknila, zaradi teflonske ponve se ne bodo prijela dna, dobila pa bodo lepo rjavo skorjico.

Končana jed

Tako, to je bila prva saga o jajcih. Naslednja sledi, ko bomo imeli zopet dve prosti nedelji in bomo imeli dovolj fotomateriala, da nadaljujemo. Vsekakor pa bo nadaljevanje v znamenju ročno izdelane tri kilogramske lito-železne ponve, v kateri spečem najboljša jajca na oko z grumpi.

Želim vam obilo jajčkov, zajčkov, predvsem pa šunk in potic.

 

Zadnje objave na Bajti


images/stories/articles.jpg
Ponedeljek, 16 Maj 2016 20:07
kolegice.jpg
Torek, 10 November 2015 19:22
Natalija
Ponedeljek, 09 November 2015 11:15
risa_a5.jpg
Nedelja, 08 November 2015 10:51
TaborZdravihSol2015.jpg
Torek, 27 Oktober 2015 21:12
povabimmail.jpg
Ponedeljek, 19 Oktober 2015 19:20
kks_logo.jpg
Ponedeljek, 19 Oktober 2015 19:06
coverbringit.png
Ponedeljek, 19 Oktober 2015 18:20
zborovske-mohorjan.jpg
Četrtek, 15 Oktober 2015 22:41

Naključno naštrikana proizvajalca smeha

Vse pravice pridržane Pravno obvestilo O Bajti in avtorjih Uredništvo Oglaševanje F.A.Q Vaše nastavitve zasebnosti