Bajta Zabava Kuhajmo z Vale Kuhajmo z Vale: Édav povitnjek

Naključno iz intervjujev in kolumen

Stričevska pomoč strica vseh stricev pri protestih iz ozadja
Idiot iz Ospredja | Torek, 11 December 2012
Idiot iz ospredja

"Kot vidimo ni nujno, da strici iz ozadja delujejo koordinirano. Dozdeva se, da lahko v določenih primerih pri dogodkih vpliva le en stric iz ozadja. Povsem možno je, da imajo med seboj porazdeljena interesna področja in potem vsak stric iz ozadja dela le na svojem področju, svoje sile pa strici združijo le po potrebi."

Naključno poiskano iz Kšajtnih

Fotografski profil

Pasica
Kuhajmo z Vale: Édav povitnjek PDF natisni E-pošta
Prispeval Vale   
Sreda, 13 Januar 2010 20:27

Édav povitnjek

Današnji recept je iz knjige »Libeliška kuharica – Da ne boš vočn od mize šov«, ki sem jo dobila od pokojne Tete Tončke. Knjiga je izšla leta 2001 v okviru študijskega krožka »Da ne boš vočn o mize šov«, ki je potekal v Libeličah leta 1999, v njej pa si lahko, poleg receptov, prebrete tudi nekaj splošnega o starih kuhinjah, nekaj več o stari kuhinji v župnišču, kot tudi splošno o prehrani in načinih prehranjevanja.

Ajdov povitnjek

Édav povitnjek spada med močnate jedi, ki so se belile z ocvirki ali pa s kuhanim maslom. Povitnjeku rečemo na Koroškem tudi nudlni, ponekod pa nuniji in še kakšen izraz bi se našel, v bistvu pa gre za neke vrste štruklje.

Povitnjek lahko pripravite v sladki ali slani verziji, razlika je samo v tem ali nadevu dodate sladkor ali sol. Okusni sta obe varianti, jaz vam jih danes predstavljam v slani. Vse kar potrebujete je:

  • 500 g pšenične moke
  • 1 jajce
  • 1 žlica masti
  • 1 dcl mlačne vode
  • ščepec soli


Za nadev pa:

  • 100 g ajdove moke
  • 2 dcl kisle smetane
  • 0,5 dcl sladke smetane
  • ščepec soli (pri sladkih pa 1 žlico sladkorja)

zvijanje povitnjeka

Iz sestavin za testo zgnetite mehkejše testo in ga pusite, da počiva. Med tem pripravite nadev. Testo razvaljajte čim bolj tanko  v mlinec in ga namažite s pripravljenim nadevom. V sredino namazanega mlinca zarežite obliko križa in jih zvijajte navzven, vsakega v svojo smer, tako da na koncu dobite zvit obroč. Obroč narežite na 15 cm dolge kose, jih dobro stisnite ob robovih in kuhajte v slanem kropu 10 minut. Kuhane poberite iz vode ter jih narežite na centimetrske rezine, zabelite z ocirki ter ponudite z golažem (recept za golaž najdete na: http://www.golding.si/index.php/s_pivom/objava/golazh_a_la_georges/ ) ali zrezki v omaki.

Končana jed

 

Zadnje objave na Bajti


images/stories/articles.jpg
Ponedeljek, 16 Maj 2016 20:07
kolegice.jpg
Torek, 10 November 2015 19:22
Natalija
Ponedeljek, 09 November 2015 11:15
risa_a5.jpg
Nedelja, 08 November 2015 10:51
TaborZdravihSol2015.jpg
Torek, 27 Oktober 2015 21:12
povabimmail.jpg
Ponedeljek, 19 Oktober 2015 19:20
kks_logo.jpg
Ponedeljek, 19 Oktober 2015 19:06
coverbringit.png
Ponedeljek, 19 Oktober 2015 18:20
zborovske-mohorjan.jpg
Četrtek, 15 Oktober 2015 22:41

Naključno naštrikana proizvajalca smeha

Vse pravice pridržane Pravno obvestilo O Bajti in avtorjih Uredništvo Oglaševanje F.A.Q Vaše nastavitve zasebnosti