Bajta Zabava Kuhajmo z Vale Kuhajmo z Vale: Ajdov kruhek

Naključno iz intervjujev in kolumen

Arhitekturni prostor Koroške
Alja Klančnik, mag.inž.arh. | Nedelja, 09 Avgust 2009
Alja Klančnik
"Beg možganov, dominantnost obstoječih akterjev, prevladujoč interes kapitala ter lastna samovoljnost nekritične javnosti pa velikokrat vodijo v dve nasprotujoči si smeri reševanja prostorskih in arhitekturnih problemov."

Naključno poiskano iz Kšajtnih

Fotografski profil

Pasica
Kuhajmo z Vale: Ajdov kruhek PDF natisni E-pošta
Prispeval Vale   
Četrtek, 21 Julij 2011 17:29

Pri današnjih cenah kruha, kot tudi pri današnji kakovosti le-tega, sem pristaš domače priprave in peke, čeprav vedno najdem nasprotnike, ki trdijo, da se peka kruha doma ne izplača. Ampak, ker sem po izobrazbi ekonomistka z dolgoletnimi izkušnjami pri pripravi analiz in kalkulacij, lahko vsakomur, ki dvomi v to, da se peka kruha doma ne izplača, finančno dokažem, da imam prav in če k čisto matematičnim izračunom dodamo še strošek koristi, potem ni potrebno nobeno pojasnilo več.

Ampak, ker moja rubrika ni namenjena izračunu stroškov, se lotite peke kruhka tu pa tam že zavoljo tega, ker je doma pripravljen tako zelo, zelo dober.

In če se vam sedaj poraja vprašanje, če ga pečem v avtomatu za kruh, je moj odgovor, ne, ker mi iz avtomata za kruh kruhek ni všeč. Imam pa aparat za kruh, ker je zelo primeren za mesenje kruha. Ravno dovolj dolgo, dovolj nežno in na pravi temperaturi ga mesi, da je potem, ko ga zvrnem na desko, oblikujem, zvrnem še enkrat, tokrat na pekeč in spečem, fantastičen, čeprav mi ga ni problem zamesiti tudi z rokami, če je potrebno.

Skratka, danes sem vam zamesila in spekla ajdov kruhek, po recepturi Andreja Goljata, našega priznanega kuharja. Potrebujete:

  • 50 dag ajdove moke
  • 50 dag bele moke tip 500
  • 0,5 dcl olja
  • 4 dag kvasa
  • 2 dag soli
  • 1 dcl vrele vode
  • cca 6 dcl vode
  • žličko sladkorja

Ajdov kruhek

Ajdova moka spada med nekrušne vrste moke, vsebuje pa veliko vitaminov, mineralov in zaščitnih snovi. Ker gre, kot sem že zapisala, za nekrušno vrsto moke, jo pri peki kruha zamešamo s pšenično moko, saj sama ajdova moka ne vsebuje beljakovin in lepka, ki omogočajo vzhajanje testa. Tako za izdelavo kruha potrebujemo vsaj 30% krušne, v našem primeru pšenične moke. Sama sem je uporabila 50%. Seveda svoj čas tega nisem vedela in sem pripravila kruh iz same ajdove moke. Ne priporočam.

Pšenična moka tipa 500 je iz žitnega zrna, ki vsebuje veliko škroba in najboljše beljakovine. Te omogočajo lepše oblikovanje testa, kot tudi to, da dobimo mehak ajdov kruhek.

Torej. Ajdovo moko poparite z decilitrom vrele vode, jo ohladite ter ji primešajte sol, belo moko, kvas, vodo in olje ter zamesitie v srednje gosto testo. Pustite vzhajati, pregnetite in pustite vzhajati še enkrat. Vzhajano testo zvrnite na pomokano površino, še bolje pa je, če imate košaro za vzhajanje kruha, ki jo pokrijte s pomokano krpo in zvrnite testo vanjo. Pustite vzhajati še enkrat, nato pa zvrnite kruh na pekač obložen s peki papirjem ter pecite v prej ogreti pečici na 220°C približno 45 minut

Če želite hrustljavo skorjico, kruh pred pečenjem premažite z vodo, za zelo hrustljavo skorjico, pa postavite med pečenjem v pečico lonček z vodo.

Sama ga vedno tretjino pohrustam še vročega, tega pa sem si privoščila z domačim paradižnikom, mlado čebulo ter domačo pašteto.

 

Zadnje objave na Bajti


images/stories/articles.jpg
Ponedeljek, 16 Maj 2016 20:07
kolegice.jpg
Torek, 10 November 2015 19:22
Natalija
Ponedeljek, 09 November 2015 11:15
risa_a5.jpg
Nedelja, 08 November 2015 10:51
TaborZdravihSol2015.jpg
Torek, 27 Oktober 2015 21:12
povabimmail.jpg
Ponedeljek, 19 Oktober 2015 19:20
kks_logo.jpg
Ponedeljek, 19 Oktober 2015 19:06
coverbringit.png
Ponedeljek, 19 Oktober 2015 18:20
zborovske-mohorjan.jpg
Četrtek, 15 Oktober 2015 22:41

Naključno naštrikana proizvajalca smeha

Vse pravice pridržane Pravno obvestilo O Bajti in avtorjih Uredništvo Oglaševanje F.A.Q Vaše nastavitve zasebnosti