Bajta Zabava Kuhajmo z Vale Kuhajmo z Vale: Lahka karfijolna župa

Naključno iz intervjujev in kolumen

Poglavja spopadov
Petra Lesjak Tušek, Večer | Sobota, 10 Januar 2009
Petra Lesjak Tušek "Po logiki vračanja udarcev utegne nova uprava postati novo poglavje lastniških spopadov. Udarci bodo tako ali drugače najbolj prizadeli najšibkejše. Njihov edini spopad pa je (le) vsakdanje preživetje."

Naključno poiskano iz Kšajtnih

Fotografski profil

Pasica
Kuhajmo z Vale: Lahka karfijolna župa PDF natisni E-pošta
Prispeval Vale   
Četrtek, 17 Februar 2011 18:30

Karfijola je ena taka čudovita zelenjava, ki jo maraš ali pa je sploh ne maraš. No, pri nas jo maramo. V vseh oblikah – pohano, v solati, kuhano kot prilogo, vloženo in tudi v župi. Za vse, ki jo marate – karfijola je zelo nizkokalorična zelenjava, hkrati pa zelo polna snovi, ki uravnavajo hormone. Varuje pred rakom dojke in debelega črevesja, poleg tega pa odvaja odvečno tekočino iz telesa, pomaga pri teževah z ledvicami in mehurjem, pospešuje nastajanje krvi, krepi imunski sistem, preprečuje infekcije, znižuje krvni tlak, skratka karfijole je eno samo ljubo zdravje.

Danes sem pripravila za vas karfijolno župo iz katere boste na koncu dobili dve karfijolni župi in zanjo oziroma zanju potrebujete:

  • 1 glavo karfijole
  • 2 krompirja
  • 200g piščančjega mesa brez kosti
  • 1 strok česna
  • pol lončka kisle smetane
  • 2 kisli kumari
  • par domačih klobas (že kuhanih)
  • sol

Karfijolna župa s kolobarji klobas

Karfijolo lepo razcvetličite (to pomeni, da jo očistite in ločite cvetove med sabo) ter jo prelijte s toliko vode, da je pokrita. Dodajte piščančje meso, krompir narezan na rezine, osolite in kuhajte vse skupaj eno uro na majhi temperaturi (toliko, da brbota). Po eni uri karfijolo s krompirjem in mesom odcedite. Dobili ste prvo juho oziroma zelenjavno jušno osnovo, ki jo spravite za naslednji dan. Meso narežite na majhne koščke ter ga prihranite za kasneje. Odcejeni karfijoli s krompirjem dodajte kislo smetano ter čisto malo jušne osnove, nato pa vse skupaj zmiksajte s paličnim mešalnikom, da dobite lepo gosto kremno juho. Dodajte še stisnjeno glavo česna, meso, premešajte ter pustite brbotati še pet minut.

Postrezite okrašeno z naribanimi kislimi kumarami, za tiste fejst mesojede pa priporočam še dodatek kuhanih domačih klobas.

Jušno osnovo, ki vam je ostala, porabite naslednji dan za juho, v katero vkuhajte knole, rezance, ribano kašo ali kaj drugega, lahko pa jo porabite kot osnovo za zrezke v omaki ali z njo zalijete rižoto.

 

Zadnje objave na Bajti


images/stories/articles.jpg
Ponedeljek, 16 Maj 2016 20:07
kolegice.jpg
Torek, 10 November 2015 19:22
Natalija
Ponedeljek, 09 November 2015 11:15
risa_a5.jpg
Nedelja, 08 November 2015 10:51
TaborZdravihSol2015.jpg
Torek, 27 Oktober 2015 21:12
povabimmail.jpg
Ponedeljek, 19 Oktober 2015 19:20
kks_logo.jpg
Ponedeljek, 19 Oktober 2015 19:06
coverbringit.png
Ponedeljek, 19 Oktober 2015 18:20
zborovske-mohorjan.jpg
Četrtek, 15 Oktober 2015 22:41

Naključno naštrikana proizvajalca smeha

Vse pravice pridržane Pravno obvestilo O Bajti in avtorjih Uredništvo Oglaševanje F.A.Q Vaše nastavitve zasebnosti