Včasih slepa kura pač ne najde zrna natisni
Prispeval Teja Sedovšek   
Petek, 16 Avgust 2013 11:04
Teja SedovšekPovsod lahko beremo, ''za hlapce rojeni, za hlapce vzgojeni''. Seveda, prva asociacija, Slovenci. Res je, smo hlapci, ki skušamo biti čimbolj povprečni in v povprečnosti ostati skupaj. Takoj, ko ima nekdo več denarja, lahko že, jasno, previdevamo, da ga je zaslužil na nelegitimen ali celo nelegalen način. Če je nekdo poslovno uspešen, je najverjetneje ''slab človek'', in se mu bo to že ''vrnilo''. Glavno, da nas je večina povprečnih in ne zgolj to, še srečni smo, da smo na tem kupčku vsi. Vsi skupaj. Mirno spimo, in to brez Dormea.

Da so nas celo življenje vzgajali v hlapce, je jasno že, ko pišem prošnjo, da mi odobrijo pol leta dodatnega absolventskega staža. Izgleda, da se bom morala še prekleto boriti, da dokažem, da so moji razlogi upravičeni, ker sem imela poleg faksa še delo. Na drugi strani, če bi bila noseča, brez dokončanih izpitov in diplome, bi podaljšanje absolventskega staža dobila preprosto, no questions asked. Kajti, če vam še ni jasno, dragi hlapci, smo ženske rojene za nadaljno rojevanje. Torej, opozorilo za študente in bodoče študente, svetujem vam, da se med študijem ne ukvarjate še z načrti za prihodnost, ne delajte in ne iščite si službe, država bo že poskrbela za vas. Tudi za vas je prostor na zavodu za zaposlovanje, pripada vam tudi socialna podpora. Ne skrbite. Na drugi strani, če načrtujete družino, je najbolje, da se tega lotite kar takoj. Na faksu boste dobili vse bonitete, ki si jih lahko zamislite, pa še dodatno socialno podporo, za otroka, seveda. Diploma vam pa v tem času tako ali tako ne koristi več. Za natakarja ne potrebujete izobrazbe.

Res je, vzgajajo nas v hlapce, kjer je trud po uspehu negiran in kaznovan, podpirajo pa povprečnost. Ne izstopaj. Ne splača se. Da pa ni vsa krivda zgolj od ''zgoraj'', pa je jasno, ko pogledamo na naše državne organe. Če me spomin ne vara, in premlada sem, da bi me, smo taistega človeka, ki ga sedaj naslavljamo s ''predsednik države'', ne dolgo nazaj obtoževali za vse možne polome, zakaj naj bi bila Slovenija v krizi. Torej, prvo smo žugali, nato smo ga izvolili. Bravo. Glasno smo protestirali, ker je bilo pač kul in nas je prevzel ta duh revolucije. Kje pa smo bili za čas volitev? Tisti čas se nam pač ni dalo vstati s kavča, se premakniti in oddati svoj glas. Ker je ''itak vseeno''. Seveda pa se nismo uprli glasnega pritoževanja PO volitvah, v gostilni in na vseh možnih socialnih omrežjih, kako gre vse (oprostite izrazu), v kurac.

Na proteste je večina prišla z ''briljantnimi idejami'', kako bi lahko zgradili novo državo, od spodaj navzgor, neposredno demokracijo in še in še. Kruha in iger, za vse. Sprašujem se, če so taisti ljudje, ki so prišli na dan s predlogom, sploh seznanjeni s tem, kaj ta izraz pomeni. Če so taisti ljudje, ki so s kriki o neposredni demokraciji preplavili najmanj kongresni trg, sploh seznanjeni, kaj za njih osebno to pomeni. Zahtevati spremembe je pravilno in potrebno. Zahtevati Indijo Koromandijo pa je žal, dragi moji, waste of time. Seveda, res gre vse nekam, tja. Ampak krivda ni samo na tujih plečih. Sistem ne deluje, to je jasno. Država skuša zatirati uspešne in množi neuspešne, hlapce. Ampak mogoče bi nam koristilo, nam, malim ljudem, hlapcem, da včasih, namesto zgolj reklame in medija, uporabimo svojo glavo. Da ne vzamemo vsega na prvo žogo. Da vključimo glavo in ne uporabljamo zgolj spomina ''zlate ribice''. Tako, država gre v kurac. In kaj boš ti, Slovenec?