Bajta T'k prajijo Kolumna Prevaljska farsa

Z znanimi Korošci "Od A do Ž"

Naključno poiskano iz Kšajtnih

Naključno vam povejo

Ne spletna, ampak družbena nestrpnost
Jernej Prodnik | Sreda, 23 Februar 2011
Jernej Prodnik

"Vsako zgodovinsko obdobje ima točno takšno komunikacijsko konfiguracijo, kot si jo zasluži. Ali ni tukaj očitne povezave, morda naenkrat ne živimo v zgodovinskem obdobju, ki prisega na kreativno destrukcijo vsega, kar na trgu ne more uspešno preživeti?"
Prevaljska farsa PDF natisni E-pošta
Prispeval Petra Lesjak Tušek, Večer   
Torek, 19 Maj 2009 14:27
Petra Lesjak Tušek - Prevaljska farsa

Zavrnitev odstopa župana Matica Tasiča je na prvi pogled presenetljiva odločitev večine članov prevaljskega občinskega sveta, poznavanje odrskega zakulisja pa razkriva, da smo v bistvu spremljali zrežirano predstavo, ki so jo na občini premišljeno snovali poldrugi mesec. Tasič se rad pohvali, da so Prevalje središče koroške kulture z vrsto gledaliških in koncertnih dogodkov. Tokrat je za vrhunsko predstavo, v kateri je odigral glavno vlogo, poskrbel kar sam, potem ko so mu zavezniki pomagali spisati scenarij.

Ko generalni direktor Slovenskih železnic nikakor ni mogel ubežati zahtevi nadzornega sveta po odstopu in ko so se začeli stopnjevati tudi pritiski s političnega vrha, je odkril novo bilko za oprijemanje županovanju. Svetniki, ki so mu bili vselej vsaj povečini lojalni, so se ponujali kot vzvod, s katerim se je edine preostale bilke oprijel. Elementi igre so bili tako prepričljivi, da bi jih zlahka zamenjali za stvarnost. Skrušen nastop osrednjega lika, v katerem se po desetletju uspešnega razvoja občine s težkim srcem poslavlja. Prepričljivi amandmaji, ki jih je predložil k rebalansu proračuna o stroških za nadomestne volitve, in odpovedovanje plačilu za nepoklicno župansko funkcijo, s katerimi je utrjeval vtis resnosti namere. Razprava o pomenu in nenadomestljivosti župana, nesmiselnosti nadomestnih volitev in nesprejemljivih stroških. Napeto glasovanje, ki dramatično prevesi tehtnico v županov prid. In vrhunec farse: izraz presenečenja ob domnevno nepričakovani odločitvi svetnikov.

Političnih spretnosti in sposobnosti Tasiču nikakor ne gre oporekati. Tudi njegovemu prispevku k razvoju občine ne, nenazadnje že od njene ustanovitve uživa visoko podporo ljudi in večine članov občinskega sveta. Njegova odločitev za odstop ob zavezanosti kraju in odgovornosti do ljudi, ki jo večkrat izpostavi, ne more biti enostavna. To je tako na politični, še bolj pa na osebni ravni, razumljivo. Kako dolgo in če sploh bo še mogel ostati župan, je ob včerajšnjih ostrih tonih, premiera, ministra in prvega nadzornika vprašanje, razen če se bi nemara odpovedal vodenju Slovenskih železnic. Sodna pot, po kateri bi lahko oporekal odločitvi svetnikov, je morda prikladni zavlačevalni manever, a bi bila tudi nov absurd v prevaljskem teatru.

Preberite tudi članek s seje občinskega sveta občine Prevalje, kjer so svetniki zavrnili Tasičev odstop. Prispevek lahko najdete tukaj.
*Komentar novinarke Petre Lesjak Tušek je bil prvič objavljen v časopisu Večer, dne 16.5.2009.
 

Zadnje objave na Bajti


images/stories/articles.jpg
Ponedeljek, 16 Maj 2016 20:07
kolegice.jpg
Torek, 10 November 2015 19:22
Natalija
Ponedeljek, 09 November 2015 11:15
risa_a5.jpg
Nedelja, 08 November 2015 10:51
TaborZdravihSol2015.jpg
Torek, 27 Oktober 2015 21:12
povabimmail.jpg
Ponedeljek, 19 Oktober 2015 19:20
kks_logo.jpg
Ponedeljek, 19 Oktober 2015 19:06
coverbringit.png
Ponedeljek, 19 Oktober 2015 18:20
zborovske-mohorjan.jpg
Četrtek, 15 Oktober 2015 22:41

Najbolj brano v T'k prajijo

Kulturniški profili znanih Korošcev

Majda Ravnikar, nekdanja smučarka in pisateljica
Majda Ravnikar

Majda Ravnikar, nekdanja uspešna smučarka, je pred kratkim izdala svoj književni prvenec “Koroška, moj mali veliki (smučarski) svet”, s katerim je na najboljši način izrazila svojo dolgoletno ljubezen do Koroške, smučanja in literature.

Naključno iz Albuma

Vse pravice pridržane Pravno obvestilo O Bajti in avtorjih Uredništvo Oglaševanje F.A.Q Vaše nastavitve zasebnosti