Bajta T'k prajijo Kolumna Velikosrbska zarota - Iz dežele kralja Matjaža

Z znanimi Korošci "Od A do Ž"

Naključno poiskano iz Kšajtnih

Naključno vam povejo

Kako smo se učili demokracije
Igor Ranc | Nedelja, 09 Januar 2011
Igor Ranc
"Realnost je takšna. KKŠ se v svojem delovanju do sedaj ne more ravno pohvaliti z demokratičnostjo zaradi svojega famoznega statuta, ki onemogoča kandidaturo za predsednika slehernemu študentu."
Velikosrbska zarota - Iz dežele kralja Matjaža PDF natisni E-pošta
Prispeval Mateja Celin, Delo   
Nedelja, 11 December 2011 12:00

Podžupan: »Na Hrvaškem in pri nas je zmagal Srb. Mogoče se osamosvojitvena vojna še ni končala?«

Mateja Celin

Čeprav je bilo v Matjaževem kraljestvu po nedeljskih volitvah razočaranje ponekod bridko, so ga neizvoljeni nadvse korektno in dostojanstveno prenesli. Izjema, ki je s svojim izpadom presenetil še vseh bizarnosti vajenega kralja Matjaža, je bil le slovenjgraški kandidat Bojan Mestek (SDS). Za Zanoškarjem je sicer zaostal le za las, a to ga niti ni toliko razočaralo, kakor ga je razkurilo dejstvo, da so zmagali Jankovićevi. V svoji pisni zahvali volivcem se je najprej obregnil ob športnike iz zmagovite ekipe, ki da so »vse življenje prejemali denar, ne pa ga dajali v državne blagajne«, nato pa se je v poznih nočnih urah domislil, da bi zadnje volitve lahko imeli kar za popis prebivalstva, saj so menda pokazale, »koliko nas je še Slovencev - vsekakor premalo«.

Kralj Matjaž je poskušal biti razumevajoč: rezultat je bil presenetljiv, prah se še ni polegel, glave so še razgrete, a ko je bral naprej, je spoznal, da problem nekaterih glav ni njihova temperatura, temveč vsebina. Mestek je nekaj čez polnoč namreč zaznal, da gre pri vsem skupaj morda celo za pretkano velikosrbsko zaroto: »Ko spremljam izide volitev pri nas in sosedih, se mi je na trenutek utrnila misel o veliki Srbiji. Na Hrvaškem je zmagal Srb, pri nas je zmagal Srb. Mogoče se osamosvojitvena vojna sploh še ni končala? Mogoče so tisti, ki so govorili o "jutri je nov dan" imeli v mislih današnji (povolilni) dan in ne dan po razglasitvi samostojnosti. Mogoče so sanjali te sanje?«

Mestekova teorija zarote torej pravi, da so osamosvojitelji pred dvajsetimi leti Slovenijo odklopili zato, da bi jo lahko čez dve desetletji spet priključili imaginarni veliki Srbiji, katere zametki so očitno povsod. Za Hrvaško žal (ali pač na srečo) ni pojasnil, kakšne velikosrbske namene so imeli njeni osamosvojitelji, ne od kod mu podatek, da je zmagovalec hrvaških volitev Srb. Zato bi mu kralj Matjaž rad namignil, da nomen ni vedno tudi omen in da vsak, čigar priimek se končuje z -ić, še ni nujno Srb ter da se velika večina hrvaških priimkov prav tako končuje z -ić. Med drugimi tudi priimek bodočega hrvaškega premierja, ki ima po nekem naključju približno toliko srbskega porekla, kakor Mestek politične kulture.

»Toda tudi vi, dragi moji volilci, imate svoje sanje in te sanje bodo prišle. Mogoče prej kot si mislite, kajti človek, ki je pokvarjen v srcu, ne vzdrži pritiska dobrote slovenskega naroda,« je sklenil svojo zahvalo s kančkom kardiologije. Tudi kralj Matjaž ima svoje sanje. Da bi SDS za županske volitve našla preudarnejšega, manj nestrpnega človeka, saj bo imel bodoči župan opravka z vse sorte ljudmi vseh mogočih neslovenskih narodnosti, pa še s Srbi bo pobraten. Zaskrbljujoče je tudi dejstvo, da Mestek tovrstne nacionalizme stresa kot podžupan mestne občine, v kateri bo kmalu kandidiral tudi za župana. Glasovom vseh občanov na -ić se bo najbrž prostovoljno odpovedal?


* Kolumna je bila objavljena v časniku Delo v sklopu Iz dežele kralja Matjaža. Avtorici se najlepše zahvaljujemo za dovoljenje za objavo.


Objava slovenjgraškega mestnega odbora stranke SDS na spletišču FacebookObjava slovenjgraškega mestnega odbora stranke SDS na družabnem omrežju Facebook (klik za večjo sliko).


 

Zadnje objave na Bajti


images/stories/articles.jpg
Ponedeljek, 16 Maj 2016 20:07
kolegice.jpg
Torek, 10 November 2015 19:22
Natalija
Ponedeljek, 09 November 2015 11:15
risa_a5.jpg
Nedelja, 08 November 2015 10:51
TaborZdravihSol2015.jpg
Torek, 27 Oktober 2015 21:12
povabimmail.jpg
Ponedeljek, 19 Oktober 2015 19:20
kks_logo.jpg
Ponedeljek, 19 Oktober 2015 19:06
coverbringit.png
Ponedeljek, 19 Oktober 2015 18:20
zborovske-mohorjan.jpg
Četrtek, 15 Oktober 2015 22:41

Najbolj brano v T'k prajijo

Kulturniški profili znanih Korošcev

Majda Ravnikar, nekdanja smučarka in pisateljica
Majda Ravnikar

Majda Ravnikar, nekdanja uspešna smučarka, je pred kratkim izdala svoj književni prvenec “Koroška, moj mali veliki (smučarski) svet”, s katerim je na najboljši način izrazila svojo dolgoletno ljubezen do Koroške, smučanja in literature.

Naključno iz Albuma

Vse pravice pridržane Pravno obvestilo O Bajti in avtorjih Uredništvo Oglaševanje F.A.Q Vaše nastavitve zasebnosti