Bajta T'k prajijo Kolumna Zanoškar, ne igraj se z ognjem!?

Z znanimi Korošci "Od A do Ž"

Naključno poiskano iz Kšajtnih

Naključno vam povejo

Politično komuniciranje, mediji in volitve 2008
Tomaž Ranc, urednik časnika Večer | Sobota, 10 Maj 2008
Tomaž Ranc - Politično komuniciranje, mediji in volitve 2008 "Volivci pod Alpami so na volitvah že večkrat povedali, da raje obkrožijo povezovalne, nekofliktne, pozitivne kandidate. Lažnivce spregledajo, igralce kaznujejo. A kakšna je realnost nekaj mesecev pred volitvami? Politične stranke in konkurente, muči precejšnje medsebojno nezaupanje ..."
Zanoškar, ne igraj se z ognjem!? PDF natisni E-pošta
Prispeval Jernej Prodnik   
Četrtek, 21 Januar 2010 21:00
Jernej Prodni
Vse od nepredvidene kandidature Matjaža Zanoškarja za okoljsko ministrstvo, ki to v resnici nikoli ni bila, se nad slovenjgraškega župana in koroškega poslanca zgrinjajo temni oblaki. Po tem, ko je najprej še dopuščal možnost za kandidaturo, je nato precej odločno zavrnil to možnost z besedami, da temu sam nikoli ni bil naklonjen. To se je zgodilo že koncem prejšnjega tedna, in čeprav vodstvo stranke DeSUS vztrajno trdi, da gre za »njihov resor«, še vedno ni znano, kdo bo tudi formalno kandidat te stranke za ministrski stolček.

Kot možni kandidat se že ves čas pravzaprav edini resno omenja Zanoškar, a včerajšnji rok Karla Erjavca za novo ministrsko ime je mimo, skrivnostna oseba pa v javnost še ni prišla.

Bolj zgovorno je dejstvo, da so se v skladu z napovedmi v moji kolumni izpred nekaj dni, v veliki meri uresničila pričakovanja: prvič, Zanoškarja to mesto ne zanima, vanj ga bodo kvečjemu prisilili. Drugič, in pomembneje, na širše-slovenskem parketu bo veliko bolj pod drobnogledom pomembnejših akterjev, niti približno mu ne bo lažje. Poleg tega pa je še bolj očitno postalo, da igrice z odstrelom Erjavca močno presegajo njegova dejanja, prej se očitno dotikajo tudi njegove nepripravljenosti, da bi se uklonil nekaterim drugim političnim interesom.

Pri tem je potrebno ločiti dve stvari: dejstvo, da bi se nekdo očitno izjemno rad znebil Erjavca, obenem nima prav veliko veze z njegovo popolno neprimernostjo za okoljsko ministrstvo ali, če sem natančnejši, nasploh kakršnokoli politično funkcijo. Erjavec je tipičen primer politika, ki si podporo pridobiva s cenenim zabavljaštvom v rangu Georga Busha mlajšega. »Saj sem pravzaprav isti kot vi, nič drugačen, dogajajo se mi enake nezgode, sem isto človeški.« Čisto možno, da je po srcu dober človek, kot si zagotovo mislijo stare mamke iz njegove stranke, in najbrž je res vredu det, vendar to nima nujno prav veliko z dobro politiko in dobrim političnim delovanjem, še manj z delovanjem v dobro skupnega.

Najbrž je precej malo verjetno, da bi človek, ki vas nagovarja prek televizije, gojil kakšna pristna prijateljska čustva do vas, čeprav jih vi morda (morda le nekje v podzavesti zaradi tako ljudskega nastopa) čutite do njega. A v vsakem primeru bi danes pravi politik le težko imel dobre prijatelje, razen če razumejo, da bo moral sprejemati tudi odločitve, ki jim ne bodo po godu; problem je, da imajo politiki vplivne prijatelje prevečkrat zato, ker si le-ti obetajo ravno obratno. Ideal enega večjih političnih filozofov Zahodne civilizacije, Aristotela, ki ga je ponazoril na človeku, ki mu je bil skorajda kot oče, da "bolj kot Platona ljubi resnico", je danes pozabljen in iznakažen na toliko nivojih, da si je to le težko predstavljati. Od prijatelja se na žalost povsem egoistično pričakuje vse kaj drugega kot resnica.

Na žalost Erjavec niti približno ni edini politik, ki ne deluje v skladu z načeli
političnih idealov, prav tako pa politiki, ki svojega političnega kapitala ne gradijo na zabavljaštvu, samo zaradi tega dejstva še ne delujejo nujno (bolj) v interesu javnosti. To niti ne more biti presenečenje, vsaj ne v času, ko je premier vlade človek, ki se prostodušno norčuje iz svoje (resnične) narcisoidnosti, lastnosti svoje osebnosti (kakršnakoli že je), pa še bolj od Erjavca stilsko vpleta v svojo politično govorico.

Politične spletke, ki so pod drobnogled vrgle Erjavca, so hitro poskrbele tudi za soje luči na Zanoškarju. Vračamo se torej k drugi, pomembnejši točki, ki sem jo izpostavil v začetku tega prispevka. Najprej je v medije prišla novica, da je Računsko sodišče pod vodstvom Igorja Šoltesa občini Slovenj Gradec izdalo pozitivno mnenje s pridržkom, kar pomeni, da se je v nekaterih primerih znašla v neskladju s predpisi. Teh primerov naj bi bilo v letu, ki so ga obravnavali, osemnajst.

Mnenje s pridržkom ne pomeni večjih nepravilnosti, saj Računsko sodišče izdaja le tri mnenja: pozitivno, mnenje s pridržkom in negativno mnenje. V vseh letih odkar potekajo preverjanja občin pozitivnega mnenja ni dobila še nobena, negativna so po drugi strani že pred časom dobila skoraj vse večje občine (Ljubljana, Maribor, Celje, Koper, tudi Ravne) – kar je bilo povečini v medijih zapostavljeno dejstvo (kot da smo vsi strokovnjaki za delovanje računskega sodišča ali pa se spomnimo, kakšna mnenja je izdajalo v preteklosti). Na videz torej ne gre za posebej veliko težavo, vendar res le na videz, saj tovrstna poročila vseeno povzročajo precej nelagodja, slovenjgraški občinarji se morajo sedaj ukvarjati še s to »nadlogo«, poleg tega pa mnenje s pridržkom, ki je bilo objavljeno v večini medijev, na precej brezmadežnem imidžu Matjaža Zanoškarja ne pušča ravno najlepših odtenkov.

Nova zadrega je udarila danes, ko je v medije ravno v času seje Občinskega sveta občine Slovenj Gradec prišla novica, da je Zanoškarja na zagovor poklical še vodja zloglasne protikorupcijske komisije Drago Kos. Senzacionalistično je o tem poročala Smet na Kanalu A, manj senzacionalistično pa Multimedijski center RTVSlo. Zanoškar naj komisiji ne bi prijavil, da je opravljal funkcijo direktorja družbe za izgradnjo doma starejših, ki so ga gradili v Slovenj Gradcu pred nekaj leti, pri čemer naj bi prihajalo do nezdružljivosti funkcij. Zanoškar se je branil, da so komisijo leta 2007 vprašali za mnenje glede opravljanja funkcije, in komisija temu ni nasprotovala, zato ji tega ni prijavljal. Dejstvo je, da je Kos, ki je precej dobro znan po ne ravno politično nevtralnem ravnanju na funkciji, ki bi to od njega zahtevala, velik del relevantnosti izgubil že pred desetletjem, ko je prisluškoval trenutnemu uredniku Večera Tomažu Rancu. A obenem je ena pomembnejših figur javnega življenja, čigar beseda ima povsem upravičeno precejšnjo težo.

Zgodbi niti približno nista zanemarljivi, a le naivni bi lahko verjeli, da nenadno izjemno ukvarjanje z ljudskim Matjažem nima brade, ki bi bila celo daljša in gostejša od njegove. Preprosto preveliko naključje je, da bi druga za drugo ti objavi sledili v tako ključnih trenutkih. Do nedavnega kmet na šahovnici je začel poskočno preskakovati nekatere ovire, ki bi lahko dale prostor kralju Karlu, a očitno so se trdnjave odločile, da mu bodo preko medijskega bombandiranja zaprle zasilne izhode, tako da bo na koncu lahko skočil še samo iz šahovnice. Ali pa bo iz dela igre izstopil. Mediji so lahko odlično orožje, ki pa ga na klasični šahovnici ni; velikokrat so zato uporabljeni (ali zlorabljeni) skorajda kot gumbek, ki omogoča goljufanje v računalniških igrah.

Poleg tega, da seveda ne obstaja brezmadežen politik, je več kot očitno, da hoče nekdo sporočiti Zanoškarju, naj niti ne pomišlja, da bi igral na šahovnici, ki je prevelika zanj. Višina preprek se je namreč ta teden iz dneva v dan stopnjevala. Če je že pomišljal, da bi se celo res upognil pod pritiskom stranke, je sedaj dobil več kot dovolj namigov, naj dodobra razmisli znova. Matjaž ni ravno znan po kakršnikoli strankarski ali idejni lojalnosti, kljub temu pa pred njim ni ravno preproste odločitve. DeSUS ga bo najbrž kljub vsemu poizkusil zriniti na ministrsko mesto, če jim ne bo uspelo z različnimi pritožbami, ki bi rešile Erjavca. S tem bo imel na voljo dve opciji, da z ministrskim stolčkom izjemno tvega, saj to ni v interesu drugih, močnejših političnih akterjev, ali pa da preprosto to možnost v končni fazi zavrne, kar bo bržkone pomenilo tudi izstop iz stranke. Z drugo, veliko verjetnejšo opcijo, pa si bo močno priprl vrata za kandidaturo na naslednjih državnozborskih volitvah.
 

Zadnje objave na Bajti


images/stories/articles.jpg
Ponedeljek, 16 Maj 2016 20:07
kolegice.jpg
Torek, 10 November 2015 19:22
Natalija
Ponedeljek, 09 November 2015 11:15
risa_a5.jpg
Nedelja, 08 November 2015 10:51
TaborZdravihSol2015.jpg
Torek, 27 Oktober 2015 21:12
povabimmail.jpg
Ponedeljek, 19 Oktober 2015 19:20
kks_logo.jpg
Ponedeljek, 19 Oktober 2015 19:06
coverbringit.png
Ponedeljek, 19 Oktober 2015 18:20
zborovske-mohorjan.jpg
Četrtek, 15 Oktober 2015 22:41

Najbolj brano v T'k prajijo

Kulturniški profili znanih Korošcev

Majda Ravnikar, nekdanja smučarka in pisateljica
Majda Ravnikar

Majda Ravnikar, nekdanja uspešna smučarka, je pred kratkim izdala svoj književni prvenec “Koroška, moj mali veliki (smučarski) svet”, s katerim je na najboljši način izrazila svojo dolgoletno ljubezen do Koroške, smučanja in literature.

Naključno iz Albuma

Vse pravice pridržane Pravno obvestilo O Bajti in avtorjih Uredništvo Oglaševanje F.A.Q Vaše nastavitve zasebnosti