Bajta T'k prajijo Kolumna Daleč od oči, daleč od srca

Z znanimi Korošci "Od A do Ž"

Naključno poiskano iz Kšajtnih

Naključno vam povejo

Ne rožnato, a tudi ne brezupno
Bogdan Tušek | Nedelja, 28 Junij 2009
Bogdan Tušek "Napoved prihodnosti ni ravno rožnata, ne pa tudi povsem brezupna. Kljub odhodu vratarja Gašperja Jelena bo igralski kader ostal konkurenčen. Konkurenčen samo za obstanek ali vendarle zmore tudi več?"
Daleč od oči, daleč od srca PDF natisni E-pošta
Prispeval Jernej Amon Prodnik   
Sreda, 30 Januar 2013 19:00
Jernej ProdniBil sem še majhen pob, ko sem se na vsake kvatre vozil k starim staršem iz Slovenj Gradca v Črno na Koroškem. Zmeraj sem imel občutek, da se vozim na konec sveta. Vijugaste ceste med obzidji, ki jih je iz skal ustvarila narava, utesnjenost zaselkov znotraj strmih bregov. Dobra stran takšnega rezoniranja je, da lahko vsak konec dojemamo kot začetek. Mogoče je bila Črna na začetku (vsaj mojega) sveta.

Danes se mi pogosto dozdeva, da na slovenski strani meje ta konec predstavlja celotna Koroška. Je bogu za hrbtom, kot se včasih reče (če sem odkrit, reka nikoli nisem razumel; verni namreč pravijo, da je bog vseprisoten, da vse vidi in vse ve). Koroška od preostale Slovenije namreč ni odrezana le komunikacijsko in infrastrukturno, ampak tudi razvojno in ekonomsko. O tempirani socialni bombi, ki jo je pomagala detonirati svetovna gospodarska kriza prilagojena lokalnim značilnostim, dovolj povedo številke: če je imela regija koncem leta 2008 še približno dva tisoč petsto brezposelnih, se je danes ta številka povzpela že nad štiri tisoč (12,4 odstotka). Za koliko je višja resnična brezposelnost, ni jasno. Zakonodajne spremembe v evidentiranju in merjenju brezposelnosti prinašajo s seboj tudi brisanje ljudi iz uradnih evidenc.

Nekaj nam pove podatek o številu delovno aktivnih prebivalcev, ki je enako zaskrbljujoč: njihovo število se je v tem obdobju zmanjšalo za več kot tri tisoč. Ob tem Koroška statistična regija v Sloveniji že pregovorno dosega najnižje povprečne plače. Gibljejo se malce nad devetstotimi evri mesečno, znotraj regije pa so občutne tudi razlike med občinami: če je na Prevaljah povprečna plača še petdeset evrov nižja, se na Ravnah približuje slovenskemu povprečju, ki se giblje malo pod tisočimi evri.

Ko zrasteš iz majhnega človeka v malo manj majhnega človeka in uspeš uzreti druge začetke in konce sveta, ti  postaja jasno, da so utemeljeni v razlikah in neenakostih. V resnici govorijo o globokih družbenih prepadih, ki pričajo o tistih, ki imajo, in tistih, ki nimajo. Ni jih mogoče odpraviti z dobrimi mislimi, molitvijo ali moralističnim leporečjem, ki ga imajo polna usta predvsem tisti politiki, razumniki in dostojanstveniki, ki ta sistem globokih prepadov pomagajo ohranjati. Zategovanje pasu in neprikrite privatizacije še zadnjih institucij in storitev, ki naj bi vsaj deklarativno služile vsem članom družbe, bodo kot drugod po svetu tudi v Sloveniji razlike le še poglobile. Kvaliteta dostopa do zdravstvene oskrbe, izobrazbe in kulture bo še bolj odvisna od ekonomskega razreda posameznika. Te procese, ki spremljajo svetovno gospodarsko krizo, lahko spremljamo po vsej Evropi. Kot drugod, jih v Sloveniji spremljajo ljudske vstaje in protesti, eden izmed njih celo v omrtvičeni Koroški. A v Sloveniji jih številni raje kot z analizo družbenih vzrokov odmišljajo s pokroviteljstvom ali celo teorijami zarote.

Kar je daleč od oči nas ne boli. Prostor pa je bil zmeraj relativen: oddaljenost pavperizacije je odvisna predvsem od pripravljenosti, da gledamo.


Prispevek je bil prvotno objavljen v tretji letošnji številki časopisa Novice - Slovenski tednik za Koroško (časopis Slovencev v Avstriji) pod naslovom "O Koroški na drugi strani meje".
 

Zadnje objave na Bajti


images/stories/articles.jpg
Ponedeljek, 16 Maj 2016 20:07
kolegice.jpg
Torek, 10 November 2015 19:22
Natalija
Ponedeljek, 09 November 2015 11:15
risa_a5.jpg
Nedelja, 08 November 2015 10:51
TaborZdravihSol2015.jpg
Torek, 27 Oktober 2015 21:12
povabimmail.jpg
Ponedeljek, 19 Oktober 2015 19:20
kks_logo.jpg
Ponedeljek, 19 Oktober 2015 19:06
coverbringit.png
Ponedeljek, 19 Oktober 2015 18:20
zborovske-mohorjan.jpg
Četrtek, 15 Oktober 2015 22:41

Najbolj brano v T'k prajijo

Kulturniški profili znanih Korošcev

Majda Ravnikar, nekdanja smučarka in pisateljica
Majda Ravnikar

Majda Ravnikar, nekdanja uspešna smučarka, je pred kratkim izdala svoj književni prvenec “Koroška, moj mali veliki (smučarski) svet”, s katerim je na najboljši način izrazila svojo dolgoletno ljubezen do Koroške, smučanja in literature.

Naključno iz Albuma

Vse pravice pridržane Pravno obvestilo O Bajti in avtorjih Uredništvo Oglaševanje F.A.Q Vaše nastavitve zasebnosti