Bajta Intervjuji in kolumne

Naključno iz intervjujev in kolumen

Velikosrbska zarota - Iz dežele kralja Matjaža
Mateja Celin, Delo | Nedelja, 11 December 2011
Mateja Celin

"Tudi kralj Matjaž ima svoje sanje. Da bi SDS za županske volitve našla preudarnejšega, manj nestrpnega človeka, saj bo imel bodoči župan opravka z vse sorte ljudmi vseh mogočih narodnosti, pa še s Srbi bo pobraten."

Bajtini projekti

Bajta hodi po sv(e)to

Pasica


Ste še slišali,
pesem upora
?

ŽPZ KOMBINAT!

Kombinatke

Intervjuji in kolumne
Intervju: RK Slovenj Gradec 2011 PDF natisni E-pošta
Prispeval Tadej Jelen (*projekt Lopa)   
Sobota, 19 Maj 2012 12:10

RK Slovenj Gradec 2011: Trdno delo in transparentno poslovanje je pot do prve lige

Pred dobrim letom se je začela pisati nova rokometna zgodba v Slovenj Gradcu. Na veliko žalost številnih ljubiteljev rokometa na Koroškem je tudi RK Prevent potonil v dolgovih ter tako končal svojo dolgo, uspešno športno pot. Rokometni klub Slovenj Gradec 2011 je plod dela številnih posameznikov, ki so pokazali, da jim za rokomet v Slovenj Gradcu ni vseeno, in da rokometna tradicija ne sme in tudi ne bo zamrla. Ravno ti ljudje so zaslužni, da je rokometni klub ponovno zaživel.

RK Slovenj Gradec 2011

Eden takih je g. Hinko Kašnik, ki je tudi član upravnega odbora, in smo mu o delovanju kluba postavili nekaj vprašanj. Vodenje pomlajene ekipe so zaupali g. Sebastjanu Soviču, ki je dolga leta branil barve velikega rivala"Ježkov", Gorenja iz Velenja. Spregovorili smo nekaj besed o izjemno uspešni krstni sezoni novega kluba RK Slovenj Gradec 2011. Mlada in perspektivna ekipa sestavljena iz domačih igralcev je osvojila prvo mesto v 2. DRL, ki so ga proslavili na zadnji tekmi sezone v petek, 18. maja, v športni hali v Slovenj Gradcu.

G. Sovič, prva sezona novega kluba v 2. DRL je tako rekoč za Vami, kako bi jo ocenili?

Sezona se res počasi končuje, a še ni končana. Pred nami je še zadnji krog 2. DRL, kjer bomo skušali pred domačim občinstvom prikazati še eno všečno predstavo in z njo potrditi uspešno člansko sezono, je pa že zdaj jasno, da bomo osvojili 1. mesto in se bomo zanesljivo uvrstili v 1. B DRL. Če temu rezultatu dodamo še četrtfinale Pokala Slovenije, kjer smo po solidnem odporu klonili proti kasnejšim zmagovalcem pokala – Celju Pivovarni Laško, potem je moč potrditi, da je bila sezona rezultatsko celo nad našimi pričakovanji. Bolj kot rezultati nas veseli dejstvo, da fantje dobro napredujejo, kar se odraža tudi pri vabilih naših mladih rokometašev v slovensko reprezentanco vseh kategorij. Naredili bomo vse, da uspešno sezono še polepšamo, saj so se tudi mladinci pod vodstvom Ivana Simonoviča uvrstili v končnico za napredovanje v 1. mladinsko ligo, ki bi nam v naslednji sezoni prinesla 22 močnih tekem z najboljšimi slovenskimi klubi in posledično zagotovila lažji razvoj naših mladih igralcev. Uspeh na tem turnirju bi res pomenil piko na i uspešni sezoni, zato bomo šele po zadnji tekmi potegnili črto pod opravljenim delom in postavili smernice za naprej.

Ekipo ste sestavili iz mladih in talentiranih igralcev, ki so v veliki večini vzgojeni doma. To je verjetno eden izmed osnovnih temeljev, da se bo klub razvil v želeno smer. Boste v prihodnji sezoni ekipo okrepili s kakšnim igralcem ali boste vztrajali pri ogrodju domačega igralskega kadra?

Ekipa je bila sestavljena iz domačih fantov, ki so se odločili igrati za novoustanovljeni klub, kljub dejstvu, da smo začeli v najnižji kakovostni ligi. Lepo se razvijajo in pomembno je, da je njihov razvoj postopen, da gredo skozi vsa ligaška tekmovanja in s tem pridobivajo prepotrebne izkušnje za igranje na višjih tekmovalnih ravneh. Postali so ogrodje ekipe in na njih bomo gradili slovenjgraško rokometno prihodnost. Prav zaradi tega si želim, da bi z enako ekipo nadaljevali tudi v naslednji sezoni.  A vem, da bo težko. Nekaj fantov gre študirat v Ljubljano in Maribor. Pomagali jim bomo najti klube, v katerih bi se njihov razvoj nadaljeval, hkrati pa bi lahko igrali tudi za našo mladinsko vrsto, saj ne želimo izgubiti stika z njimi. Spet drugi bodo verjetno iskali klube z boljšimi finančnimi zmožnostmi oz. klube, ki igrajo na višjem nivoju tekmovanja. Kakšna bo ekipa za naslednjo sezono, bo znano po pogajanjih med igralci in upravnim odborom, ki potekajo že nekaj časa.

Velika želja vseh rokometnih navdušencev je, da bi se v Slovenj Gradcu ponovno igrale tekme 1. slovenske rokometne lige, a realnost je velikokrat precej drugačna. Kako Vi vidite to razliko, koliko poti še čaka RK Slovenj Gradec 2011 do izpolnitve velikega cilja?

To je bil in je naš cilj že od same ustanovitve novega kluba! Prepričan sem, da se bo v Slovenj Gradcu še igral prvoligaški rokomet! Ob ustanovitvi kluba smo si zadali cilj, da se vrnemo v 1. slovensko rokometno ligo v štirih letih. Moj osebni cilj je, da v tem obdobju postanemo stabilen prvoligaš, sestavljen iz doma vzgojenih igralcev, in da hkrati krepimo bazo mladih rokometašev v klubu. To je nujno potrebno že zaradi finančne situacije, ki trenutno vlada v svetu in posledično tudi v naši organizaciji. Vsi, ki delamo v klubu, verjamemo, da nam bo s trdim delom in dobro voljo uspelo doseči zastavljene cilje, a potrebujemo malce sreče in predvsem podporo ter pomoč lokalne skupnosti.

Naslednja sezona bo nova, višja stopnička za mlade igralce, ki branijo barve domačega kluba. Kako jih boste pripravili na zahtevnejšo sezono v 1. B državni ligi?

Podobno kot letos. Nikamor se nam ne mudi. Želim si, da se fantje razvijajo počasi, a pravilno. Plan dela imamo sestavljen za štiri leta in naslednjo sezono bomo nadaljevali z letos začetim. Dela je na pretek, prav tako prostora za napredek. Prav zaradi tega si želim, da se okostje ekipe ne bi spreminjalo. Igralci, ki so letos izborili napredovanje, že imajo kvaliteto za igranje v 1. B ligi, zato lahko mirno pričakujemo začetek naslednje sezone. Cilj bo uvrstitev v zgornjo polovico nastopajočih in gradnja ekipe za sezono 2013/14, ko se bomo spustili v boj za uvrstitev v najkvalitetnejšo rokometno tekmovanje.

Kaj pa vaše osebne ambicije? Prebrali smo lahko, da ste postali trener bolj po naključju oziroma po sili razmer v prejšnjem klubu RK Prevent. Ste se z upravnim odborom kluba morda že pogovarjali o nadaljnjem trenerskem delu v RK Slovenj Gradec 2011 in tako ostajate v klubu?

Sem zelo ambiciozen. Izziv sem sprejel prav zaradi visoko zastavljenih ciljev, katere smo si postavili ob ustanovitvi novega kluba. Trdno verjamem v naš projekt in si želim, da ga izpeljemo do konca, tako kot smo se dogovorili. Poleg tega je to zame osebnostni test, da si dokažem, ali sem sploh ˝pravi material˝ za trenerja. Želim si vrhunskih rezultatov, saj me povprečje nikoli ni zanimalo. Sezona še ni končana in tudi z upravnim odborom se še nisem pogovarjal o nadaljevanju. Za to bo še čas. Verjamem, da bomo nadaljevali z delom, saj me sicer nadrejeni verjetno ne bi spraševali o tem, kakšno ekipo si želim za naprej.

Upravni odbor kluba, katerega član ste tudi Vi g. Kašnik, sestavljajo ljudje, ki imajo radi rokomet in zaradi katerih se rokometna zgodba v Slovenj Gradcu tudi nadaljuje. Kako vi kot član UO gledate na krstno sezono v 2. ligi?


Mislim, da je krstna sezona zadovoljila vse vpletene. Klub je pričel funkcionirati, dokaj sproti smo lahko poravnavali svoje obveznosti in tudi igralci na terenu so naredili svoje. Najpomembnejše je spoznanje, da smo po težkih časih uspeli zagotoviti igranje rokometa tudi najmlajšim, saj se je v mnogih drugih sredinah, kjer so se veliki klubi zrušili (Rudar, Sežana, ...) zgodilo ravno to, da je igranje rokometa popolnoma izumrlo oz. padlo na najnižji možni nivo. Za sledenje ciljem bo potrebno upravni odbor in organe kluba kadrovsko okrepiti in tu je naslednja naloga zadolženih za te zadeve.

Finančna situacija in gospodarsko stanje sta vsem dobro poznani in tukaj ne gre odkrivati tople vode. Prepričani smo lahko, da ne boste ponovili starih napak in se z brezglavim zadolževanjem vrnili na stara pota. Ampak vendarle, kako stabilni so finančni temelji novega kluba oziroma ali lahko klubsko delo poteka nemoteno?

Na tem mestu se moramo zahvaliti kopici malim donatorjem, ki so kljub slabšemu ugledu »rokometa« v mestu verjeli v ljudi, ki so se nove zgodbe lotili. Trenutno poslovanje kluba je stabilno in pričakujemo, da bo tako tudi v prihodnje. Res je, da lahko včasih prihaja tudi do krajših zamud, ki pa so plod težke gospodarske situacije. Še naprej se bomo poizkušali tržiti in v zameno za sredstva partnerjem nuditi dostojno promocijo in reklamo. Nova sezona prinaša večje stroške in še bolj bomo morali zavihati rokave, da bomo sredstva zagotovili.
Izkoristil bi priložnosti in povabil še ostala podjetja iz Koroške, da se o nas pozanimajo in poizkušajo v nas prepoznati potencial in priložnost tudi zase.
Da ne bo pomote in napačnih informacij v javnosti, naši igralci in trenerji so amaterji, ki delajo na profesionalni ravni! V Slovenj Gradcu ni  več zaslužkov, kot so bili v preteklosti, ampak gre zgolj za povračila stroškov prihodov na trening in nekaj štipendij pri najperspektivnejših igralcih!
Kljub temu dejstvu igralci trenirajo vse dni v tednu na profesionalnem nivoju.
Večkrat rečem, da gradimo produkt, ki ga lahko ponudimo večjemu partnerju v namene trženja in promocije. Še veliko moramo narediti na mlajših selekcijah, da bomo zopet pridobivali reprezentante, verjetno še moramo kaj narediti na organizaciji, ampak klub je pripravljen, da s pomočjo partnerja (občina ali podjetje, ki potrebuje dobro promocijo) z sorazmerno nizkim proračunom (glede na ostale prvoligaše) zopet krojimo vrh prvoligaške lestvice.

Veliko je bilo vloženega truda v to, da bi se gledalci v čim večjem številu udeleževali domačih tekem. Nam morda lahko zaupate, ali za prihodnjo sezono pripravljate kaj posebnega za gledalce,  da bodo domačo halo čim večkrat napolnili?

Ja res je. Mislim, da je bil obisk v letošnji sezoni kar zadovoljil, pravzaprav si je tudi tekme mlajših selekcij ogledalo kar lepo število gledalcev.
Razmišljamo, da bi tekme članske ekipe v naslednji sezoni zopet prestavili na soboto in s tem omogočili ogled večjemu številki gledalcev.
Dnevno dela ekipa mladih fantov na promociji, predvsem preko Facebooka, idej je še ogromno in verjetno bomo lahko katero tudi še izpeljali. Moramo vedeti, da so vsi v klubu amaterji in da ob službah in obveznostih prepogosto zmanjka časa. Še vedno nas je v klubu premalo, povabil bi vse, ki jih sodelovanje in delo v klubu zanima, da se nam javijo, da skupaj oživimo kakšno dobro idejo.
Letos smo dobili sponzorja, ki bo na zadnji tekmi enemu izmed gledalcev, ki so skozi sezono prihajali na tekmo, podelil darilni bon za nakup sedežne garniture – Nova O Slovenj Gradec.

Rokometni klub Slovenj Gradec 2011 sodeluje z Rokometnima šolama Alena Mihalja in Sebastjana Soviča. Lahko morda našim bralcem na kratko predstavite omenjeni projekt?

Predvsem gre za zametke sodelovanja, ki pa ima velike potenciale v prihodnosti. Moramo vedeti, da klub funkcionira šele eno sezono. Možnosti so, je pa seveda tudi na tem področju še ogromno dela, da bo zaživela ideja o neki enotni Koroški rokometni šoli.
Ampak ni razlogov za pesimizem, obe rokometni šoli delata vrhunsko, z vrhunskim kadrom kar je najpomembnejše in odlično delata z otroki tako po športni kot pedagoški plati.
Naj velja povabilo na zadnjo tekmo sezone in v jeseni naj vzdušje v dvorani zopet spominja na stare čase, če kdo, potem si ti mladi domači igralci in strokovno vodstvo to zaslužijo.


praktični nasvet za dekonstrukcijo dualizma: pojdite v petek na »balkan žur« plesat kolo, v soboto pa na veselico pod šotorom plesat polko. Rakijo in šnops dobite v vsakem primeru.

Pričujoči intervju je del projekta "Razširitev modula Lopa", v okviru katerega Bajta izvaja tudi podprojekt "Kolumne in intervjuji".

 
Intervju: Lena Potočnik PDF natisni E-pošta
Prispeval Maša Čas (*projekt Lopa)   
Četrtek, 17 Maj 2012 08:21
Lenuhla cote

"Kot je narava v nestrpnem pričakovanju, da se poslovi od enega letnega časa in preide v drugega, je takrat tudi moja ustvarjalna duša nestrpna in domišljija kliče po ustvarjanju."
 
Obstaja tudi "druga zgodba" PDF natisni E-pošta
Prispeval Jure Lesjak (*projekt Lopa)   
Sreda, 21 Marec 2012 13:00
Jure Lesjak

"Je takšno spoznavanje drugačnih pogledov in zgodb, ki gredo onkrat obstoječega oziroma dominantnega vzorca razmišljanja sploh smiselno? In nenazadnje, v primeru, da obstaja ta druga in večini zamolčana plat zgodbe, kaj bomo izvedeli, če jo začnemo iskati, misliti in razumevati?"
 
Slovenija, od kod zaplankanost tvoja? PDF natisni E-pošta
Prispeval Ana Pisar (*projekt Lopa)   
Ponedeljek, 20 Februar 2012 13:36
Ana Pisar

In zares želim, da kot se s časovne distance spominjamo na borbe feministk za boljši položaj žensk in njihovo emancipacijo ter na kruto usodo nekaterih temnopoltih borcev za njihove pravice, bomo tudi mi tako zrli nazaj in spoznali, da je družba živela v veliki zmoti ter da je dopuščala nedopustno.
 
Intervju: Zorye - vsak dan drug pogled PDF natisni E-pošta
Prispeval Robert Marin, foto: zorye.si (*projekt Lopa)   
Sreda, 18 Januar 2012 12:31
Zorye

"Nekdo me je nekoč vprašal, kako lahko vsak dan pritiskam na ta aparat. Sem mu odvrnil, stari, poglej, saj tudi ti isto dan na dan drgneš po tekočem traku - bistvena razlika pa je v tem, da jaz vsak dan gledam nekaj drugega."
 
<< Začetek < Prejšnja 1 2 Naslednja > Konec >>

Stran 1 od 2

Zadnje objave na Bajti


images/stories/articles.jpg
Ponedeljek, 16 Maj 2016 20:07
kolegice.jpg
Torek, 10 November 2015 19:22
Natalija
Ponedeljek, 09 November 2015 11:15
risa_a5.jpg
Nedelja, 08 November 2015 10:51
TaborZdravihSol2015.jpg
Torek, 27 Oktober 2015 21:12
povabimmail.jpg
Ponedeljek, 19 Oktober 2015 19:20
kks_logo.jpg
Ponedeljek, 19 Oktober 2015 19:06
coverbringit.png
Ponedeljek, 19 Oktober 2015 18:20
zborovske-mohorjan.jpg
Četrtek, 15 Oktober 2015 22:41

Lopa je nastala s podporo:

Lopo podpirajo

Vse pravice pridržane Pravno obvestilo O Bajti in avtorjih Uredništvo Oglaševanje F.A.Q Vaše nastavitve zasebnosti