Bajta T'k prajijo Intervju Intervju: Matjaž Mrdavšič, Gradovi kralja Matjaža - Stran 2

Z znanimi Korošci "Od A do Ž"

Naključno poiskano iz Kšajtnih

Naključno vam povejo

Zanoškar, ne igraj se z ognjem!?
Jernej Prodnik | Četrtek, 21 Januar 2010
Jernej Prodnik

"Le naivni verjamejo, da nenadno ukvarjanje z ljudskim Matjažem nima brade, ki bi bila celo daljša in gostejša od njegove. Do nedavnega kmet na šahovnici je začel poskočno preskakovati ovire, ki bi lahko dale prostor kralju Karlu, a očitno so se trdnjave odločile za zaprtje zasilnih izhodov."
Intervju: Matjaž Mrdavšič, Gradovi kralja Matjaža - Stran 2 PDF natisni E-pošta
Prispeval Jure Lesjak, foto: Igor Ranc   
Torek, 20 Januar 2009 19:44
Indeks člankov
Intervju: Matjaž Mrdavšič, Gradovi kralja Matjaža
Stran 2
Vse strani

Glas o prireditvi se je nenazadnje razširil tudi v tujino.

Da, v Podpeco so najprej začeli hoditi Irci, saj so imeli z Alp-om Peca nekatere skupne projekte in izmenjave. Vedno se v ekipah najdejo posamezniki, ki prihajo z različnih koncev sveta - Kitajske, Avstralije, Italije, Španije, Škotske ... Ravno pred kratkim je bil poleti v Mitneku Avstralec z družino, ki je prišel v Slovenijo po skoraj desetih letih. Takrat je tukaj gradil gradove. Pokazal sem mu album iz tistega leta in ne boš verjel, da se je našel na slikah in bil izjemno navdušen.

Kdo skrbi za oglaševanje prireditve?

V letošnjem letu za to skrbi Turistično društvo. Mislim, da se kar trudijo. Lani je bilo oglaševanje slabše zastavljeno, še posebej v Avstriji, od koder so včasih v lepem številu hodili na prireditev, v zadnjih letih oz. lani pa v znatno manjši meri.

Lahko obiskovalci na letošnjih Gradovih kralja Matjaža pričakujejo kaj novega?

Res je, da je graditeljem treba nekako popestriti program. Veliko programskega časa tako ali tako zapolnijo tudi sami s predstavitvijo svojih ekip ... Sobota je v bistvu sama po sebi polna energije, predvsem zaradi tega, ker graditeljev v ničemer ne omejejujemo in jim puščamo popolno svobodo za kreativno ustvarjanje, zabavo, spoznavanje ... Zaradi tega se mi zdi, da jim z nekim novim programom ne bi mogli ponuditi nečesa čisto novega, zato sem k sodelovanju povabil KUD Krsnik, ki bi ta primanjkljaj lahko ustrezno zapolnili z novimi, svežimi idejami. Menim, da je Krsnik tisti, ki ve, kaj na prireditvi v sklopu programa manjka, saj v tem društvu po večini delujejo mladi z novimi pogledi na izboljšanje programa in same prireditve.

Matjaž Mrdavšič

Kakšno je vaše mnenje o ideji, da bi občina v času Gradov kralja Matjaža ponudila črnjanski hotel v najem gostincem, ki bi lahko s hotelom upravljali samo v tem času in obiskovalcem prireditve nudili prenočišče? Nenazadnje gosti v Črni na Koroškem nimajo kje prespati, hotel pa bo v vsakem primeru, ko so na sporedu Gradovi, sameval oz. ostal neizkoriščen?

Po mojem mnenju bi bila to kar dobra rešitev, saj bi obiskovalcem skoraj da morali nuditi neko prenočišče ...

... se pa po drugi strani odpirajo novi apartmaji v Črni.

Super. To mi je zelo všeč, tako apartma Kralj Matjaž, kot tudi apartma Maček.

Koliko ekip pričakujete letos? Nek zasuk navzgor je verjetno potreben in vsekakor zaželen.

Mislim, da bi se lahko približali številki od šestdeset do osemdeset, glede na to, da smo kupe snega naredili pravočasno in da propaganda že uspešno teče. Mislim, da bo k temu pripomogla tudi objava na vašem spletnem portalu. Nikoli si nisem želel, da bi bilo tukaj dvesto ekip, saj bi prireditev zaradi prevelike gneče in problema z izpeljavo prometa organizacijsko težko izvedli. Okoli sto ekip pa smo po mojem mnenju sposobni obvladati.

Gradovi kralja Matjaža

Nekaj je gotovo jasno: prireditev s takšno tradicijo in takšnim renomejem si mora na vse načine prizadevati, da ostane v vrhu in ne izgine iz udarnih novic na vseh informativnih oddajah ... Ko ste že omenili prometno gnečo - kako bodo letos speljane prometne povezave z Mitnekom?

Tako kot lansko leto se bo tudi tokrat možno nazaj v dolino peljati preko Pikovega. V primeru velike gneče bo moral teči izmenjajoč enosmerni promet. Čez dan bodo na prizorišče prireditve vozili preko Pikovega tudi kombiji. Za prometno organizacijo sicer skrbi občina, vendar do večjih problemov ne bi smelo priti, saj imamo do Mitneka sedaj položen asfalt. Če bo potrebno, imamo za rezervo še tretji izhod - cesto čez Mežico, ki je prav tako dobro urejena in normalno prevozna.

Kako je na prizorišču dan po tekmovanju v gradnji snežnih gradov (v nedeljo), ko si ljudje pridejo ogledovati novonastale gradove? Koliko obiskovalcev se udeleži prireditve?Matjaž Mrdavšič

Nedelje so na Gradovih čisto nasprotne sobotam, ko je na prizorišču vse živo, naelektreno, polno energije, mladostno ... V nedeljah pridejo družine z otroki, vse skupaj se zelo umiri. Kljub temu, da je veliko obiskovalcev, je razlika glede na sobotno prižiganje bakel in ogled gradov v večernih urah, neprimerljiva. Skupno število obiskovalcev bi ocenil med 10.000 in 15.000.

Glede na velikost prireditve bi organizatorji lahko razmislili tudi o izdelavi arhiva, kjer bi zbrali vse članke, fotografije gradov, vsa gradiva, vsa vabila, vse plakate ... Takšen arhiv bi lahko bil na ogled sredi Črne, kjer bi si turisti lahko ogledali zbrane stvari iz preteklih Gradov.

Organizatorji smo svoj čas to že počeli v galeriji Krnes. To je obstajalo nekaj let. Imamo tudi likovne natečaje, pri katerih osnovnošolci ustvarjajo različne risbe o kralju Matjažu. Te risbe potem izobesimo po celotni gostilni ... O takšni razstavi, kot je bila pred leti v Krnesu, bi bilo zopet smiselno razmisliti, saj se je nabralo že zelo veliko arhiva. Še posebej se spomnim razglednice, ki jo je fant, graditelj gradov, poslal svoji mami, ter na njej zapisal: »Draga mami. Zelo se imamo lepo. Naš grad je najlepši. Mislim, da se ne bom vrnil. Tukaj mi je prelepo!!!« In ravno to so tiste stvari, zaradi katerih je vredno vedno znova delati Gradove kralja Matjaža. Takšnih stvari si resnično želim, nenazadnje je to odlična vzpodbuda za nadaljne delo. 

Zadnje objave na Bajti


images/stories/articles.jpg
Ponedeljek, 16 Maj 2016 20:07
kolegice.jpg
Torek, 10 November 2015 19:22
Natalija
Ponedeljek, 09 November 2015 11:15
risa_a5.jpg
Nedelja, 08 November 2015 10:51
TaborZdravihSol2015.jpg
Torek, 27 Oktober 2015 21:12
povabimmail.jpg
Ponedeljek, 19 Oktober 2015 19:20
kks_logo.jpg
Ponedeljek, 19 Oktober 2015 19:06
coverbringit.png
Ponedeljek, 19 Oktober 2015 18:20
zborovske-mohorjan.jpg
Četrtek, 15 Oktober 2015 22:41

Najbolj brano v T'k prajijo

Kulturniški profili znanih Korošcev

Majda Ravnikar, nekdanja smučarka in pisateljica
Majda Ravnikar

Majda Ravnikar, nekdanja uspešna smučarka, je pred kratkim izdala svoj književni prvenec “Koroška, moj mali veliki (smučarski) svet”, s katerim je na najboljši način izrazila svojo dolgoletno ljubezen do Koroške, smučanja in literature.

Naključno iz Albuma

Vse pravice pridržane Pravno obvestilo O Bajti in avtorjih Uredništvo Oglaševanje F.A.Q Vaše nastavitve zasebnosti