Bajta T'k prajijo Intervju Intervju: Teja Britovšek, Miss Koroške 2008

Z znanimi Korošci "Od A do Ž"

Naključno poiskano iz Kšajtnih

Naključno vam povejo

Intervju: Špela Sklepič
Lucija Kac, foto: Grega Eržen | Sobota, 17 April 2010
Špela Sklepič

"Osebno nimam nič proti lepotnim operacijam. Če oseba ni zadovoljna sama s sabo in je ključ do tega, da bo srečna, lepotna operacija, sem tudi sama vesela, da jo to osreči."
Intervju: Teja Britovšek, Miss Koroške 2008 PDF natisni E-pošta
Prispeval Jure Lesjak in Jan Klančnik   
Nedelja, 03 Avgust 2008 17:16
Indeks člankov
Intervju: Teja Britovšek, Miss Koroške 2008
Stran 2
Vse strani
 
23-letna Ravenčanka Teja Britovšek je prejšnji konec tedna postala uradno najlepša Korošica za leto 2008. Po tekmovanju za Supermodel Slovenije in Miss Universe, kjer je Teja lansko leto postala prva spremljevalka, je Miss Koroške njeno tretje večje lepotno tekmovanje. Tokrat je študentka prevajalstva angleščine in nemščine na Filozofski fakulteti v Ljubljani stopila še stopničko višje in se tako uvrstila v polfinale izbora za Miss Slovenije, kjer bo poizkušala poseči čim višje.

Če so moji podatki točni, vas je bilo na tekmovanju za Miss Koroške devet deklet. Od tega štiri Korošice, kar pet tekmovalk ni bilo s Koroške? Kako je sploh možno, da na tekmovanju za Miss Koroške tekmujejo tudi dekleta iz drugih slovenskih regij?

Pravzaprav to ne drži čisto tako kot je bilo sicer uradno res da zapisano. S Koroške sva bile zgolj dve tekmovalki. Skupno nas je bilo, kot si omenil, devet. To, da je dekle s stalnim prebivališčem na Koroškem ni pogoj, dovolj je, da je državljanka Slovenije (in mora biti nekaznovana). Pogoji so še glede višine prijavljene tekmovalke, ki mora meriti vsaj 165 cm, stara mora biti med 17-24 let. Naštete zahteve pa so praktično vse, kar jih je treba spoštovati.

Teja Britovšek

To pomeni, da lahko dekleta v bistvu tekmujete na vseh regijskih tekmovanjih za Miss po Slovenije, ne glede na to, če se na enem ne uvrstiš v nadaljnje tekmovanje?

Točno tako. Pri tem lahko izpostavimo primer bivše Miss Slovenije Tine Zajc, ki je bila sprva na Miss Primorske šele na petem mestu. Kasneje je poizkusila na drugem tekmovanju, se urstila naprej, na koncu pa je na finalnem tekmovanju zmagala. Se pravi, da je veliko odvisno od žirije, ki je na posameznem tekmovanju oziroma kakšen vtis pustiš pri posameznih članih žirije v določenem trenutku. Lahko se zgodi, da je imelo kakšno dekle enkrat slab dan in se ni predstavilo v najboljši možni luči. Takšen spodrsljaj lahko popravi na drugem tekmovanju.

Kdo so člani žirije na lepotnih tekmovanjih? Jih sploh lahko označimo za strokovnjake na tem področju, glede na to, da je recimo bil član žirije na Miss Koroške tudi župan Slovenj Gradca Matjaž Zanoškar?

Ne, ne. Težko je govoriti o strokovnjakih. Nenazadnje, kdo pa je strokovnjak, da bo presodil katera je najlepša in najboljša? Drugače je na tekmovanjih pomemben tako videz kot tudi karakter tekmovalke. Šele celotna slika posameznih človekovih lastnosti odloča o tem, katero mesto bo katero dekle zasedlo. Nasprotno je na primer na tekmovanju za Supermodel, kjer odloča zgolj in samo videz. Nič drugega. V takšnih primerih lahko sodijo tako imenovani strokovnjaki.

Teja Britovšek

Je Miss Slovenije po »kvaliteti« najboljše tekmovanje pri nas? Na katerih tekmovanjih v Sloveniji si že bila?

Najbolj prestižni tekmovanji sta Miss Slovenije in Miss Universe, kjer sem bila lani 1. spremljevalka. Nastopila sem tudi na tekmovanju za Supermodel. Se pravi, skupno na treh tekmovanjih.

Ravno dovolj, da začneš svojo pevsko kariero.

Ne bom. Če bi imela takšen talent kot ga imata na primer Neisha in Tinkara Kovač, takrat bi. Toda v tem primeru, bi pevsko pot začela že prej.

Kaj pa meniš o tem, da se skoraj vsaka zmagovalka lepotnega tekmovanja preizkuša na glasbenem področju?

Vsak ima svojo veselje. V bistvu je to najlažja pot, da začneš svojo pevsko kariero. Sanja Grohar je menda nastopila na Miss samo zaradi tega, da bi lahko postala pevka. Vedno slišimo, kako ji je glasba prva v življenju in tako naprej, čeprav menim, da jih bolj zanima »performance«.

Kaj pa je tebi osebno prvo v življenju? Študij?

Ja. Zaenkrat, seveda. V prihodnosti si želim imeti srečno in zdravo družino. Lepotna tekmovanja oz. manekenstvo niso v prvem planu, saj se pri nas od tega ne da živeti (razen redkih izjem).

Zakaj pa se potem prijavljaš na takšna tekmovanja, če veš, da v tem ni prihodnosti?

Tekmovanj nimam namen izkoristiti v manekenskem svetu. To prepoznavnost, ki sem si jo priborila s temi naslovi, želim izkoristiti v poslovne namene, kjer je zelo pomembno, da te ljudje poznajo.

Imaš željo postati TV voditeljica?

Kaj pa vem. Prej ne kot ja. Predvsem bi me oviralo moje mešanje dialektov.

Se ti zdi pošteno, da imate lepa dekleta (še posebej, če ste okronana s kakšnim nazivom) prednost pri tem, da postanete televizijske voditeljice? Menim, da imajo dekleta, ki po zunanjem videzu niso tako privlačna, bolj malo možnosti?

Mislim, da se lahko vsako dekle uredi tako, da lepo izgleda. Kaj pa na primer Oprah, Rosie O'Donnell…

To so fenomeni.

No, vidiš. Moraš biti fenomen, da prideš tako daleč. Ni dovolj, da si samo lep. Je pa res, da moraš biti pravi čas na pravem mestu. Od tega je največ odvisno.

Če se vrneva še malo na tekmovanje za Miss Slovenije in Miss Koroške. Zanimajo me predvsem vprašanja, ki jih na tekmovanju postavlja žirija. O tem je ponavadi največ govora.

Na Miss Koroške letos ni bilo vprašanj žirije, menda so bila lani. Tekmovalke so spraševali, kdo je zunanji minister ipd. Se pa spomnim, da so po koncu tekmovanja za Miss Universe z vprašanji takoj prileteli novinarji z informativne oddaje Svet in nas spraševali vse mogoče. Od tega, kje leži neko mesto do političnih vprašanj in podobno. Iz tega se je na omenjeni oddaji zavrtel tudi posnetek, toda brez mojih odgovorov, saj sem novinarki vračala enaka vprašanja. Vprašala me je, kje leži tisto in tisto, sama pa sem jo vprašala, kdo je predsednik Mehike. Tako sem iz tega videoposnetka bila na srečo izrezana. So pa na tekmovanjih vedno tista klasična vprašanja, čeprav jih nikoli ne veš vnaprej – kaj je notranja lepota?, kaj bi storila za prepoznavnost Slovenije?... Je pa res, da je na koncu vseeno težko odgovoriti tako, da bi ustrezalo vsem, saj imaš tremo in zelo malo časa, da premisliš. Tudi zaradi tega so nekateri odgovori nekoliko slabši.

Vec fotografij lahko najdete v Albumu.


Omenila si prepoznavnost Slovenije. Ali mora Miss Slovenije na tekmovanju za Miss Sveta zastopati našo državo ali pa mora zastopati zgolj sebe?

Oboje. Državo in sebe. Če si Slovenka, zastopaš Slovenijo.

Kaj pa če se Miss Slovenije popolnoma razlikuje od povprečnega Slovenca in ima popolnoma drugačna stališča?

V bistvu na svetovnem tekmovanju za Miss ne zastopaš povprečnega Slovenca, ampak zastopaš sebe in državo Slovenijo. Lahko se tudi vprašamo, kakšen pa je pravzaprav povprečen Slovenec.

Lahko pa se zgodi, da se Miss v nobeni točki noče poistovetiti z državo Slovenijo? Lahko v takem primeru sploh zastopa našo državo na takšnem tekmovanju oziroma ali bi bilo nepošteno, če bi Slovenijo zastopala takšna Miss?

To pa ja. Če ti ni okej, da si Slovenec, ne vem, zakaj bi zastopal Slovenijo.

Na kakšen način lahko Miss Slovenije zastopa in propagira našo državo na tekmovanju za Miss Sveta?

Vsaka zmagovalka bi morala narediti kakšen »research« o Sloveniji in poiskati stvari, ki lahko bile na takšnih tekmovanjih pomembne. Pridobiti različne propagandne materiale. Tudi s pogovorom, kjer bi morala biti vedno pazljiva, da bi znala stvari povezati s Slovenijo oziroma dati referenco na Slovenijo in tako naprej. Možnosti je veliko.

Teja Britovšek

Najlepša in najboljša Miss Slovenije in Miss Universe do sedaj? Zakaj?

Polona Baš – zelo lepa in predvsem izjemen karakter, ogromno srce, prava materinska oseba. Tjaša Kokalj – manekenske mere, lep obraz, pametna. Ima praktično vse.

Ravnokar sem se spomnil na tisto pravilo pred tekmovanjem za Miss Slovenije, ki govori o tem, da se tekmovalka ne sme fotografirati gola. Se ti zdi to smiselno? Česa tekmovalka na fotografiji ne sme pokazati?

Verjetno hočejo organizatorji s tem ohraniti nek nivo in prestiž tekmovanja. Na fotografiji ne smeš pokazati najbolj intimnih delov.

Kaj pa, če jih prekriješ zgolj z roko?

Velja. (smeh)

Pa je splaval po vodi moj poizkus, da te malo prestrašim. Pred leti si se namreč fotografirala za študentski koledar, kjer si imela prsi pokrite samo z rokami.

Teja Britovšek

Ni problema. Sem preverila, ko sem se prijavljala na Miss Universe.

Kaj pa, če bi te za gole fotografije zaprosil Playboy?

So me že, pa sem zavrnila. To je bila takoj za tem, ko sem postala prva spremljevalka na Miss Universe.

Te ni premamil denar, ki bi ti ga ponudili?

To niso velike vsote. Če imaš že veliko naslovov, se splača. Drugače ne.

Morda rečeva še kakšno o sami organizaciji tekmovanja za Miss Koroške. Kakšni so bili tvoji vtisi?

Bila sem pozitivno presenečena, čeprav so dekleta pred časom govorila, da je slabo organizirano. Lepo so skrbeli za nas. Glavni organizator je bil zelo korekten. Tudi garderoba je bila na visokem nivoju. Edino kopalke so bile malce nerodne, tako da sem se pri izhodu počutila malenkost nelagodno. Sem se pa zato takrat zares iskreno smejala.

Imaš tremo, ko se sprehajaš po pisti?

Malo že. Mislila sem predvsem na to, da ne smem pasti. Sploh zato, ker smo hodile po nekem čudnem podu. Na generalki se mi je peta na čevljih zataknila med dve špranji. Na srečo je bilo kasneje vse vredu.

Kako si sploh odločila, da se podaš na lepotna tekmovanja?

Ukvarjam se tudi s fotografiranjem in tako sem najprej pokazala svoje avtoportrete kolegom, ki so mi predlagali, da jih naj pošljem nekam naprej. Sprva nisem vedela, kam jih naj pošljem. Kasneje pa sem jih poslala na Supermodel in prišla direktno v finale. Zatem se prišla na agencijo Bronz, kjer mi je fotograf Dejan Nikolič predlagal, da naj grem tekmovati tudi na Miss Universe.

Meniš, da je Miss Slovenije že a priori obsojena na to, da je v javnosti prepoznano kot nekoliko manj pametna, da ne rečem neumna?

Se mi zdi, da vedno manj. Skozi leta se je pokazalo, da dekleta le niso tako neumna, kot se jih skuša pokazati. Novinarji vedno reducirajo vse skupaj zgolj na nekaj odgovorov, ki so bili malce nerodni.

Ali na tekmovanju za Miss Slovenije ali pa Miss Universe dejansko odloča samo eno vprašanje, ki je postavljeno v finalu?

Ne. Tisto vprašanje je namenjeno zgolj gledalcem. Dekleta imamo pred tem več razgovorov z žirijo, tako da te lahko člani le te bolj spoznajo. Pred finalom za Miss Universe smo imeli okoli tri do štiri soočenja.

Je pa zanimivo, da je bivša Miss Slovenije Iris Mulej že pred finalom govorila, da bo zmagala (prav tako mediji), in to se je na koncu dejansko zgodilo. Kako komentiraš to?

Iris Mulej ima v manekenstvu ogromno izkušenj. Pred tem je bila že Miss Universe. V tem poslu je že vrsto let in to vsekakor v največji meri pripore k dobri uvrstitvi oziroma zmagi. Je vrhunska manekenka in k temu stremi v vsakem koraku. Teja Britovšek

Se pa pri njej v ospredju vedno postavlja tale famozni IQ in Mensa.

Pri teh Mensinih testih gre v prvi vrsti za to, kako znaš logično sestavljati ploščice in podobne zadeve, kakšno imaš prostorsko predstavo in tako dalje. Bolj pomembna se mi zdi neka splošna razgledanost, dobra komunikacija in odnos z ljudmi, socialni čut in delovanje v družbi…

Ko že govoriš o delovanju v družbi, se mi poraja vprašanje o morebitni strankarski kandidaturi znanih oseb. Na primer znanih nogometašev. Tudi misic. Bi v primeru zmage na Miss Slovenija svoje ime na nek način »prodala« posamezni politični stranki ne glede na to, če se z njihovimi stališči ne bi strinjala?

Ne. To se mi zdi popolna neumnost. Če bi mi bila stranka blizu, morda, ampak odvisno, kdo bi mi to mesto na strankarski listi ponudil. Če pa ne veš, zakaj bi naj neko stranko podprl, pa nima smisla. Prav to se je zgodilo pri Miss Hawaiian Tropic (mislim, da Tini Gaber, ampak nisem popolnoma prepričana), ko je na predsedniških volitvah podprla Lojzeta Peterleta. Pred tem pa je pismo o morebitni podpori poslala vsem predsedniškim kandidatom. To je res popolnoma zgrešeno.

Imaš v prihodnosti namen ostati na Koroškem ali te bolj mika Ljubljana ali celo tujina?

V tujini nimam ambicij, sem bolj patriotski človek. V Ljubljani tudi ne. Koroška ali pa severna Primorska, od koder je doma moj fant Niko.

Vec fotografij lahko najdete v Albumu.

 

Zadnje objave na Bajti


images/stories/articles.jpg
Ponedeljek, 16 Maj 2016 20:07
kolegice.jpg
Torek, 10 November 2015 19:22
Natalija
Ponedeljek, 09 November 2015 11:15
risa_a5.jpg
Nedelja, 08 November 2015 10:51
TaborZdravihSol2015.jpg
Torek, 27 Oktober 2015 21:12
povabimmail.jpg
Ponedeljek, 19 Oktober 2015 19:20
kks_logo.jpg
Ponedeljek, 19 Oktober 2015 19:06
coverbringit.png
Ponedeljek, 19 Oktober 2015 18:20
zborovske-mohorjan.jpg
Četrtek, 15 Oktober 2015 22:41

Najbolj brano v T'k prajijo

Kulturniški profili znanih Korošcev

Majda Ravnikar, nekdanja smučarka in pisateljica
Majda Ravnikar

Majda Ravnikar, nekdanja uspešna smučarka, je pred kratkim izdala svoj književni prvenec “Koroška, moj mali veliki (smučarski) svet”, s katerim je na najboljši način izrazila svojo dolgoletno ljubezen do Koroške, smučanja in literature.

Naključno iz Albuma

Vse pravice pridržane Pravno obvestilo O Bajti in avtorjih Uredništvo Oglaševanje F.A.Q Vaše nastavitve zasebnosti