Bajta Album Fotografski profil Fotografski profil: Matej Golob

Fotografski profil

Pasica

Bajta hodi po sv(e)to

Pasica

Mesec skozi eno oko

Pasica
Fotografski profil: Matej Golob PDF natisni E-pošta
Prispeval Uredništvo Bajte   
Petek, 02 April 2010 08:56

Za uvod v novo rubriko vam predstavljamo odgovore Mateja Goloba, svežepečenega urednika Bajtinega Albuma, aktivnega člana Foto kluba Koroške in tudi že nagrajenca na mednarodnem fotografskem natečaju. Poleg odgovorov na raznolika vprašanja si oglejte še izbor 5 fotografij iz njegovega osebnega arhiva.

Matej Golob

Kako dolgo se že ukvarjate s fotografijo?
S fotografijo sem se začel ukvarjati pred štirimi leti.

Fotografirate le ljubiteljsko ali si s tem zaslužite tudi kakšen evro?

Večinoma fotografiram ljubiteljsko, tu in tam pa si s fotografijo tudi kaj prislužim.

S čim slikate (model, objektivi,…)?

Trenutno uporabljam fotoaparat znamke Canon ESO 40D. Moja foto torba pa premore še 3 objektive in sicer Tamrona 18-200mm 5,6-6,3, Tamron 17-50mm 2,8, Canon 50mm 1,8 in doma predelan Canon prav tako 50mm 1,8.

Canon ali Nikon? Kaj menite o tej večni debati?

Tej debati ne posvečam veliko pozornosti, saj menim, da je važen rezultat (fotografija) in ne model fotoaparata. Rad pa se pošalim na ta račun.

Analogno ali digitalno?
Moji fotografski začetki ne segajo tako daleč, da bi bil primoran uporabljati analogne fotoaparate, zato sem mnenja, da lahko z digitalno tehniko pridobimo kar nekaj prednosti pred analogno. Mislim pa, da je analogna fotografija imela večji čar kot danes digitalna. Včasih se mi fotografija zdi »zlorabljena«, nima takšne vrednosti kot nekoč.

Obdelava fotografij – da ali ne?

Potrebno je razlikovati obdelavo in predelavo fotografije. Predelava fotografije je globok poseg v fotografijo (razno odstranjevanje ali dodajanje objektov…), obdelava pa so osnovni popravki na fotografiji. Sam sem mišljenja, da je obdelava fotografij nujna, s pomočjo ustrezne programske opreme. Včasih je bila ta »programska oprema« temnica.

Vaši vzorniki.
Hmmm… Zelo rad gledam priznane fotografe pri delu (razni posnetki), še raje pa njihova dela. Točno določenih vzornikov pa nimam, rad se ravnam po lastnih načelih.

Narava ali ljudje? Kaj raje ujamete v objektiv?
Kombinacijo teh dveh kot to prikazuje tudi ena izmed mojih petih fotografij. Najraje pa v objektiv ujamem vsakdanja videnja in jih s fotografijo prikažem v drugačni luči.

Ali je fotoaparat vedno z vami?
Če se ne podajam na preveč divja potepanja, je vedno z mano.

Ali hodite naokoli, prežeč na podobo, ki bi bila odlična na fotografiji ali fotografirate naključno?

Kadar premagujem višinske metre v gorah, kadar vrtim pedala kolesa, pohajkujem po okoliških hribih navadno fotografiram naključno, saj nikoli ne vem kakšno presenečenje preži name. Pridejo pa tudi dnevi, ko se podam s fotoaparatom ob točno določeni uri na točno določeno mesto, kjer ustvarjam in poskušam svoje misli oz. zamisli realizirati.

Imate kakšen poseben objekt, muzo, katere fotografiranje vam je najljubše?

Nisem specializiran za kaj posebnega, lahko rečem vse, razen podvodne fotografije.

Ali objavljate fotografije na spletu in uporabljate blog oz. spletni dnevnik? Kje?

Objavljam.
http://matejgolob.blogspot.com/
http://www.foto-koroska.net/blog/
http://www.slo-foto.net/portfolio/sunquyman?PHPSESSID=imedlo6h5hjisltb911ea38s24
http://www.dpreview.com/members/385629547

Ste že sodelovali na kakšni fotografski razstavi?

Sodeloval sem na 9 fotografskih razstavah. Od tega 8 razstav s Foto klubom Koroška, sodeloval pa sem še na fotografski razstavi, ki je bila plod mednarodnega natečaja, na katerem sem dobil srebrno FIAPovo medaljo (FIAP je mednarodna fotografska zveza).

Ali ste član kakšnega foto združenja? Katerega?

Sem član Foto kluba Koroška.

Obstaja fotografija, na katero ste še posebej ponosni? Če ja, kaj je upodobljeno na njej?
Obstaja več fotografij, na katere sem ponosen. Izpostavil bi fotografijo z modrim nebom in padalčki, katero si lahko ogledate tudi med mojimi petimi fotografijami. Ta fotografija mi je prinesla srebrno medaljo na že prej omenjenem mednarodnem natečaju.

Izbor fotografij iz osebnega arhiva, Matej Golob Izbor fotografij iz osebnega arhiva, Matej Golob Izbor fotografij iz osebnega arhiva, Matej Golob Izbor fotografij iz osebnega arhiva, Matej Golob Izbor fotografij iz osebnega arhiva, Matej Golob Izbor fotografij iz osebnega arhiva, Matej Golob


 

Dodaj dogodek!

Vse pravice pridržane Pravno obvestilo O Bajti in avtorjih Uredništvo Oglaševanje F.A.Q Vaše nastavitve zasebnosti