Bajta Kšajtni Film Ron Howard - Frost/Nixon (2008)

Kulturniški profili znanih Korošcev

Majda Ravnikar, nekdanja smučarka in pisateljica
Majda Ravnikar

Majda Ravnikar, nekdanja uspešna smučarka, je pred kratkim izdala svoj književni prvenec “Koroška, moj mali veliki (smučarski) svet”, s katerim je na najboljši način izrazila svojo dolgoletno ljubezen do Koroške, smučanja in literature.

Leposlovne objave

  • Primož Karnar - Slovenc naj bo!


  • Simon Orgulan - Tisti, ki je bil pahnjen v juho nesmisla - 3.del


  • Nina Retko - O grehu in pokori
  • Katja Martinčič - Č-B ples

Bajta hodi po sv(e)to

Pasica
Ron Howard - Frost/Nixon (2008) PDF natisni E-pošta
Prispeval Jan Küzma   
Sobota, 21 Februar 2009 00:00

Ron Howard - Frost/Nixon (2008)Letos si je mesto med nominiranci za Oskarja za najboljši film zagotovil tudi »zgodovinski« film, ki s skoraj dokumentarnim pristopom prikazuje dogodke v času po eni največjih sramot v zgodovini ameriške države. Gre za dogodke po zloglasni aferi Watergate, ki je pripeljala do edinega odstopa predsednika v zgodovini Združenih držav Amerike.

Najprej hitra, površna in vsekakor zelo laična lekcija o aferi Watergate. Člani Nixonove kampanje za ponovno izvolitev so vdrli v prostore ameriške demokratske stranke (Nixon je bil republikanec), pri čemer so bili ujeti in aretirani. Kasnejša preiskava je pokazala, da je Nixon za organizacijo dogodkov vedel (bili so namreč organizirani iz njegove administracije) in jih poskušal tudi prikriti. Obremenilne dokaze so oblasti pridobile iz zvočnih posnetkov Nixonovih pogovorov iz Ovalne pisarne, ki so prav tako dokazovali še mnogo drugih nepravilnosti v času njegovega predsednikovanja, kot recimo politično špijonažo, prevare pri kampanji, nelegalno prisluškovanje in podobno. Vsi ti dogodki so pripeljali do Nixonovega odstopa.

Film prikazuje čas tri leta po tem, ko je Nixon zapustil Belo Hišo. Za svoje domnevne zločine nikoli ni odgovarjal, saj ga je njegov naslednik, Gerald Ford, oprostil vseh obsodb. Tri leta je Nixon letel pod radarjem, čeprav je ameriški narod, ki se je zaradi nekaterih njegovih dejanj počutil izdan od državne instance, v katero najbolj zaupa, pričakoval obsodbe, odgovore, opravičila ali vsaj pojasnila.

Leta 77' pa je med Nixonom in Frostom, angleškim novinarjem, ki je vodil zabavne in pogovorne oddaje, prišlo do dogovora za celovit intervju o Nixonovem času v Beli hiši, njegovem življenju, ter tudi o Watergate-u. Glede na podatek v filmu je Frost Nixonu zanj plačal celih 600.000 ameriških zelencev. Nixon je pričakoval mehkega sogovornika, ki ne bo kos njegovim retoričnim sposobnostim, in intervju, preko katerega si bo znova zgradil ugled. Frost, ki si je skupaj s svojo ekipo raziskovalcev zadal, da bo iz padlega predsednika izvlekel priznanje in opravičilo, pa mu je dal nekaj, česar ni pričakoval.

Ne nameravam več izgubljati besed. Preprosto povedano, film je odličen - kako ne bi bil. Suspenz, ki ga ustvarja besedna vojna in borba za psihološko prevlado v intervjujih, je neverjeten. Na eni strani odlično upodobljen in odigran Richard Nixon, v katerega se je prelevil Frank Langella. Nixon je hladen in preudaren mož, ki je sposoben v pogovoru popolnoma zasenčiti sogovornika. Z vsakim stavkom spelje vodo na svoj mlin in skuša stisniti sogovornika v kot. Na drugi strani David Frost, determiniran, sposoben in preudaren, vendar neizkušen v delu z ljudmi kalibra, kot je Nixon. Bitka, ki jo bijeta pred kamerami in za njimi dosega epske razsežnosti. To ni bitka z mečem in ognjem, to je bitka besed in psiholoških iger. Vse za »upper hand« v debati in za spoštovanje več stomilijonskega občinstva.

Film ni le goli posnetek intervjuja, ampak na zelo pristen in privlačen način prikaže tudi dogajanje pred in po intervjuvih; neprespane noči raziskovanja, kje bi lahko Nixona ujeli v zanko; kje bi ga lahko postavili na neizpodbitno laž, da ne bo imel več izhoda; da bo Amerika končno dočakala opravičilo za Watergate, Nixonovo ekipo, ki išče nove in nove načine, kako Frostu onemogočiti, da bi v intervjuvih spraševal preveč ali vrtal pregloboko; kako dajati vtis, da ni bilo nepravilnosti, kako zagovarjati svoja dejanja, da bodo izzvenela kot karseda dobronamerna.

Režiser Ron Howard, ki je bil za film Beautiful Mind nagrajen celo z dvema Oskarjema, je torej ponovno dokazal, da dobro ve kaj dela.

Filmu sicer nekateri kritiki očitajo zgodovinsko oporečnost, vendar z mojega vidika to niti ni tako pomembno. Vsak film je fikcija, posnetek realnosti, skupek subjektivnosti in nedoločenosti. Tudi Titaniku ne očitamo banalnosti, kot je recimo pristnost romance med Jackom in Rose, pa je vseeno pokasiral kar 11 zlatih kipcev. Frost/Nixon je vsekakor film, ki je vreden ogleda in nudi ogromno užitkov. Verjemite, prvič v življenju boste trepetali in grizli nohte med pogovorom dveh moških v udobnih stolih s kozarcem vode pri roki.

 

Obvezen ogled za vsakega filmskega navdušenca, zadovoljil bo vse okuse

Ocena: 9/10


 

 

Naključno iz Kšajtnih

Steven Soderbergh - Kužna nevarnost (2011)
Rubrika: Film
Svet se je počasi vrnil v tirnice normalnega življenja, ko smo že vsi nekako pozabili na grožnje z napadi antraksa, na...
Barbara Žvirc - Šestice
Rubrika: Leposlovne objave
Barbara Žvirc - ŠesticeNepremično je sedel. Mimo je pripeljala že četrta ali peta šestica, on pa je še kar sedel. Glavo...
Slavica Klančnik, profesorica
Rubrika: Kulturniški profili
  Slavica Klančnik je prof. angleškega in slovenskega jezika na OŠ  Prežihovega Voranca in  vodja  projekta Zdrava šola. Mlade spodbuja...
Vse pravice pridržane Pravno obvestilo O Bajti in avtorjih Uredništvo Oglaševanje F.A.Q Vaše nastavitve zasebnosti