Bajta Kšajtni Film Roland Emmerich - 2012 (2009)

Kulturniški profili znanih Korošcev

Majda Ravnikar, nekdanja smučarka in pisateljica
Majda Ravnikar

Majda Ravnikar, nekdanja uspešna smučarka, je pred kratkim izdala svoj književni prvenec “Koroška, moj mali veliki (smučarski) svet”, s katerim je na najboljši način izrazila svojo dolgoletno ljubezen do Koroške, smučanja in literature.

Leposlovne objave

  • Primož Karnar - Slovenc naj bo!


  • Simon Orgulan - Tisti, ki je bil pahnjen v juho nesmisla - 3.del


  • Nina Retko - O grehu in pokori
  • Katja Martinčič - Č-B ples

Bajta hodi po sv(e)to

Pasica
Roland Emmerich - 2012 (2009) PDF natisni E-pošta
Prispeval Tadej Jelen   
Četrtek, 10 December 2009 20:30

Roland Emmerich - 2012 (2009)Režiser Roland Emmerich se vedno znova navdušuje nad tem, da bo Zemlja s svojimi prebivalci dočakala svoj konec. Prvič se je s to mislijo spoprijel leta 1996, ko je na velika platna prišel film Dan neodvisnosti. Zemljo so se odločili napasti, zasesti, uničiti Nezemljani, glavno vlogo v boju proti njim je Emmerich zaupal Willu Smithu, dobili smo pravo ZF uspešnico. Slabih deset let kasneje se je konec Zemlje obetal s ponovno ledeno dobo, za katero bi naj bili krivi prebivalci Zemlje, saj je nismo (in je še vedno ne znamo?) spoštovali in čuvali. Glavno vlogo v filmu Dan pojutrišnjem je prevzel Dennis Quaid, odigral je svetovno priznanega klimatologa, ki gre na lastno pest reševati sina v zamrznjeni New York.

V svojem tretjem filmskem prikazu pogubljenja sveta, kot ga poznamo danes, se je režiser oprl na koledar pradavne civilizacije Majev, ki so napovedali, da bo vsega konec leta 2012. Tudi v tem filmu ne gre zgrešiti stavka : "We were warned". Torej, bili smo opozorjeni. Vendar ta ZF akcija traja nekoliko predolgo. Nekoliko preveč je predvidljiva. Nekoliko preveč se scene vlečejo v nedogled. Nekoliko preveč očitne so računalniške animacije. Nekoliko preveč je g. Emmerich navdušen nad spektakularnimi scenami.

Skratka temu filmu lahko pripišemo kar nekaj negativnih presežkov, brez katerih bi bil film bolj gledljiv in bolj všečen. Kar pa seveda ne pomeni, da je totalno zanič. Ogromne ladje, ki bodo rešile človeštvo so navdušujoče, ne manjka pestrih dialogov, posebni efekti so tudi tokrat spektakularni in tudi igralska zasedba je znova polna znanih imen : John Cusack, Amanda Peet, Dany Glover, Oliver Platt, posebej pa velja omeniti Woodya Harrlesona, ki je zame odigral najbolj vidno vlogo v filmu.

2012 je akcijski spektakel, ki je vreden ogleda. Vendar ne gre za film, za katerega bi morali dirkati do kina, da si pravočasno zagotovite vstopnico zanj. Kinematografi dajejo temu filmu zaradi izjemnih vizualnih učinkov poseben čar. Ampak nikakor se ne moremo znebiti občutka, da gre za enega izmed filmov, kjer nas je trailer navdušil za ogled, po koncu filmske predstave pa tega istega navdušenja med našimi občutki ni moč najti.

Očitno je ta film znak, da se mora Emmerich okleniti še kakšne druge ideje, saj celotne kariere ne bo mogel obešati na žalosten propad Zemlje.


Preveč predvidljiv in računalniških efektov poln konec civilizacije.

Ocena: 6/10
 

Naključno iz Kšajtnih

Lucija Stepančič - Prasec Pa Tak (2008)
Rubrika: Knjiga
Knjiga Lucije Stepančič Prasec pa tak ni njen leposlovni prvenec, saj je že leta 1997 pri založbi Aleph objavila knjigo kratkih...
Marko Vezovišek - Kuba Libre (2009)
Rubrika: Knjiga
Pričujoča knjiga, ki nosi naslov Kuba Libre in pomenljiv podnaslov Pesem o svobodi je literarni prvenec Marka Vezoviška, vendar to...
Potovanje na Poljsko: Evropsko prvenstvo v košarki 2009
Rubrika: Potopis
Utrinki Eurobasketa 09, predtekmovanje:Nedelja (9. 6. 2009), pozno popoldan (okoli devetnajste ure) ... Konec nogometne tekme med NK Fužinarjem ter NK...
Vse pravice pridržane Pravno obvestilo O Bajti in avtorjih Uredništvo Oglaševanje F.A.Q Vaše nastavitve zasebnosti