Bajta Kšajtni Film Phyllida Lloyd - Mamma Mia! (2008)

Kulturniški profili znanih Korošcev

Majda Ravnikar, nekdanja smučarka in pisateljica
Majda Ravnikar

Majda Ravnikar, nekdanja uspešna smučarka, je pred kratkim izdala svoj književni prvenec “Koroška, moj mali veliki (smučarski) svet”, s katerim je na najboljši način izrazila svojo dolgoletno ljubezen do Koroške, smučanja in literature.

Leposlovne objave

  • Primož Karnar - Slovenc naj bo!


  • Simon Orgulan - Tisti, ki je bil pahnjen v juho nesmisla - 3.del


  • Nina Retko - O grehu in pokori
  • Katja Martinčič - Č-B ples

Bajta hodi po sv(e)to

Pasica
Phyllida Lloyd - Mamma Mia! (2008) PDF natisni E-pošta
Prispeval Gregor Podričnik   
Sobota, 27 September 2008 14:00

Phyllida Lloyd - Mamma Mia! (2008)MAMMA MIA! je postala Broadwayska uspešnica (nominirana kar za 5 »Tončkov«) vse odkar se je pojavila na Broadwayu že v letu 2001, sedaj pa jo imamo prvič priložnost videti tudi na filmskem platnu. Prisrčna romantična komedija režiserke Phyllide Lloyd je ovita okrog zelo popularne švedske pop  skupine Abba, katere glasba v nas resnično prebudi nostalgijo sedemdesetih ter nas popelje v svet zaljubljenosti, plesa in norosti.

Vso dogajanje se odvija na grškem otoku Kalokairi v odročnem hotelu, ki ga vodijo Donna (Meryl Streep), njena hči Sophie (Amanda Seyfried) in hčerin zaročenec Sky (Dominic Cooper). Donna in Sophie se skupaj pripravljata na hčerino poroko, a vedno bolj kot se poroka približuje, čedalje bolj začne Sophie moriti dejstvo, da nikoli ni poznala svojega očeta, saj je bila  mamin »poletni svingerski« greh. Donna svoji hčerki nikoli ni hotela izdati identiteto njenega očeta, a nekega dne Sophie najde mamin dnevnik in v njem izve, da ima kar tri potencialne očete! Sophie se odloči priti zadevi do dna, zato se odloči za noro potezo –  potihoma povabi vse tri mamine »ex-loverje« na svojo poroko!

Muzikal nam ponudi obilo plesa, petja, prijetnih humornih vložkov, zabave (kot se za muzikal resnično spodobi) ter odlično igralsko zasedbo. Vlogo treh potencialnih očetov (svingerjev) prevzamejo Harry, ki je bankir (igra ga Colin Firth), stari hipi Bill (Stellan Skarsgard) in pa sam »gospod Bond« (Pierce Brosnan) v vlogi Sama, ki si služi kruh kot poslovnež. V stranski vlogi se pojavita tudi Christine Baranski  in Julie Walters kot Tanya in Rosie, ki se kot »podporni igralki Donne« izkažeta več kot odlično tako pevsko kakor igralsko. Prav zanimivo je videti igralce v tako sproščenem filmu, ko skačejo, prepevajo in poplesujejo po prečudovitem otoku, pa čeprav smo nekaterih bolj vajeni resnejših in bolj akcijskih vlog, kot denimo Pierce Brosnana v vlogi  Jamesa Bonda ali pa Merly Streep, ki se večkrat pojavlja v resnejših dramah. Ko že ravno omenjam Merly Streep (Donna), ne smem pozabiti omeniti njenega več kot odličnega nastopa, saj ji je vloga več kot očitno pisana na kožo (brez pomislekov bi ji morali stisniti še enega oskarja!). Tudi njene pevske sposobnosti so več kot odlične, kar se tekom filma lahko kar dobro prepričamo na lastna ušesa. Tega ne moremo trditi ravno za vse igralce, saj se pevska nadarjenost zelo razlikuje (občasni kiksi Pierca), pa vendarle pesmi odlično zazvenijo in vas resnično zamika, da bi zaplesali in zapeli kar na licu mesta.  Sama zgodba kot taka je morda malo privlečena za lase (že videna v preteklosti in predvidljiva), se pa iz nje vendarle lahko marsikaj naučimo o odnosih med otroki in starši ter odnosih med partnerji in prijatelji. Film vas resnično navda z občutki, da ste sami del zgodbe, saj vas popelje v svet popolne sproščenosti in maksimalne zabave.

Nikakor ne moremo mimo same glasbe, ki popelje film do njegovega vrhunca. Pesmi, kot so I had a dream, Dancing Queen, Super Trouper, in pa seveda Mamma mia gledalca vsekakor ne bodo pustila ravnodušnega, kajti vse pesmi so odlično izvedene in vpeljane v zgodbo. Vso mesto majhnega (prečudovitega) grškega otoka nori in poplesuje v ritmih ter melodijah, ki jih je v preteklosti ustvarila svetovno znana skupina. Za vse tiste, ki ste oboževalci Abbe (ali pa ste vsaj kdaj slišali zanjo) in nasploh muzikalov samih, bo to za vas nepozabna dogodivščina, ob kateri boste potočili kakšno solzo, se nasmejali iz srca in si prepevali zimzelene melodije še dolgo potem, ko se bodo zagrnile zavese.

 

Ocena: 8.5/10

 

 

Naključno iz Kšajtnih

Gus Van Sant - Milk (2008)
Rubrika: Film
Sedaj je očitno že zagotovo, da se režiser Gus van Sant s filmom Milk vrača na pota stare slave.  Od leta ...
Foto-zgodba: Toskana, tretji del
Rubrika: Potopis
Zadnji, tretji del velikonočnega potovanja po Toskani. Zamudniki si lahko prvi del ogledate na tem (potopis/foto-zgodba-toskana-prvi-del) naslovu, drugega pa na tem...
Aleksandra Kocmut - Na Otoku Puklmec (2008)
Rubrika: Knjiga
Na otoku Puklmec je še po tisku dišeča knjiga Korošice Aleksandre Kocmut. Nedolgo nazaj je izšla pri založbi Morfem, opremljena pa...
Vse pravice pridržane Pravno obvestilo O Bajti in avtorjih Uredništvo Oglaševanje F.A.Q Vaše nastavitve zasebnosti