Bajta Kšajtni Film Paul W.S. Anderson - Death Race (2008)

Kulturniški profili znanih Korošcev

Majda Ravnikar, nekdanja smučarka in pisateljica
Majda Ravnikar

Majda Ravnikar, nekdanja uspešna smučarka, je pred kratkim izdala svoj književni prvenec “Koroška, moj mali veliki (smučarski) svet”, s katerim je na najboljši način izrazila svojo dolgoletno ljubezen do Koroške, smučanja in literature.

Leposlovne objave

  • Primož Karnar - Slovenc naj bo!


  • Simon Orgulan - Tisti, ki je bil pahnjen v juho nesmisla - 3.del


  • Nina Retko - O grehu in pokori
  • Katja Martinčič - Č-B ples

Bajta hodi po sv(e)to

Pasica
Paul W.S. Anderson - Death Race (2008) PDF natisni E-pošta
Prispeval Tadej Jelen   
Nedelja, 15 Februar 2009 21:00

Paul W.S. Anderson - Death Race (2008)Film je postavljen v bližnjo prihodnost. Nekdanjega dirkača po krivem (le kako drugače?) pahnejo za rešetke. Jensen Ames  (Jason Statham) ostane brez svojih družine, ki so jo pobili neznanci in se tako znajde v zasebnem zaporu, ki ga upravlja denarja željna gospa Hennessey (Joan Allen).

Režiser Paul Anderson je v preteklosti posnel recimo filma Alien Vs. Predator in Resident Evil. Tokrat je v zgodbo uspešno vpletel zadnja leta nepogrešljive resničnostne šove, ki pred TV-je vedno znova prikujejo veliko število gledalcev. In na tej uspešni formuli sloni tudi tale film, saj gledalcem po svetu proti plačilu ponuja prenose smrtonosnih dirk v katerih sodelujejo zaporniki. Glavna nagrada – svoboda.

Seveda se na dolga leta obsojeni zaporniki požvižgajo na to, da jih v primeru poraza ne čaka prazna celica, ampak zanesljiva smrt. 9 zapornikov dobi v roke športne avtomobile, ki so opremljeni z vsem mogočim orožjem, ki se aktivira lahko šele med dirko. Obljubljeno svobodo seveda prinaša le končna zmaga, kar pomeni, da mora zmagovalec uspešno ubežati smrti na petih dirkah.

Kot se za podobne akcijske filme spodobi, tudi tokrat ne manjka mičnih gospodičen, ki nastopajo kot sovoznice zaprtih nasilnežev. Vratolomni, krvavi, adrenalinski ter na trenutke praktično nemogoči, so prizori, ki jih lahko spremljamo v vseh filmih, katere je v zadnjih dveh letih posnel Jason Statham. Death Race (Dirka smrti) od tega ne odstopa niti za milimeter, morda še celo prestopi to mejo, saj je precej prizorov, ki od blizu pokažejo smrt dirkačev.

Film glede na zgodbo ni nič kaj posebnega, saj je le ta uspešno pomaknjena v ozadje adrenalina, ki nam ga ponuja smrtonosno avtomobilsko dirkanje. Zakaj uspešno? Predvsem zato, ker je zgodba tipično hollywoodska in nam zaplet ter predvsem razplet ne ponudita nič novega. Je pa navdušujoča prepletenost akcijskih prizorov, ki nam ne dajo misliti in se na koncu zdi, da je zgodba prehitro odplavala mimo nas.

Death race naj velja kot priporočilo vsem, ki vas zanimajo akcijski filmi, ob katerih ni treba napenjati sivih celic, da bi doumeli zgodbo. Za ljubitelje Jasona Stathama in njegovih akcijskih prizorov pa je ogled seveda obvezen.

 

Kombinacija adrenalinske akcije, hitrosti, smrtonosnih igračk in lepih deklet.

Ocena: 6.5/10


 

 

Naključno iz Kšajtnih

Pregled leta: Skozi objektiv, prvič
Rubrika: Ostalo
Ravne v belem (foto: Matej Paradiž)Elvis Jackson (http://www.elvisjackson.com/) v KMKC Kompleks (http://www.kompleks.si/) (Foto: Jernej Prodnik)Piksna (http://www.piksna.si/), predstavitev videospota za komad Senca...
Simon Orgulan - Tisti, ki je bil pahnjen v juho nesmisla (12. del)
Rubrika: Leposlovne objave
Simon Orgulan - Tisti, ki je bil pahnjen v juho nesmislaMnogo zgodb se tako trudi opredeliti čas, prostor dogajanja, natančno navesti...
Gašper Bivšek - Skorjevec (2007)
Rubrika: Knjiga
Gašper Bivšek se s svojo drugo pesniško zbirko Skorjevec počasi uveljavlja kot vseslovensko priznan talentiran pesnik. V modernistično slovensko poezijo prinaša...
Vse pravice pridržane Pravno obvestilo O Bajti in avtorjih Uredništvo Oglaševanje F.A.Q Vaše nastavitve zasebnosti