Bajta Kšajtni Film Paul W.S. Anderson - Death Race (2008)

Kulturniški profili znanih Korošcev

Majda Ravnikar, nekdanja smučarka in pisateljica
Majda Ravnikar

Majda Ravnikar, nekdanja uspešna smučarka, je pred kratkim izdala svoj književni prvenec “Koroška, moj mali veliki (smučarski) svet”, s katerim je na najboljši način izrazila svojo dolgoletno ljubezen do Koroške, smučanja in literature.

Leposlovne objave

  • Primož Karnar - Slovenc naj bo!


  • Simon Orgulan - Tisti, ki je bil pahnjen v juho nesmisla - 3.del


  • Nina Retko - O grehu in pokori
  • Katja Martinčič - Č-B ples

Bajta hodi po sv(e)to

Pasica
Paul W.S. Anderson - Death Race (2008) PDF natisni E-pošta
Prispeval Tadej Jelen   
Nedelja, 15 Februar 2009 21:00

Paul W.S. Anderson - Death Race (2008)Film je postavljen v bližnjo prihodnost. Nekdanjega dirkača po krivem (le kako drugače?) pahnejo za rešetke. Jensen Ames  (Jason Statham) ostane brez svojih družine, ki so jo pobili neznanci in se tako znajde v zasebnem zaporu, ki ga upravlja denarja željna gospa Hennessey (Joan Allen).

Režiser Paul Anderson je v preteklosti posnel recimo filma Alien Vs. Predator in Resident Evil. Tokrat je v zgodbo uspešno vpletel zadnja leta nepogrešljive resničnostne šove, ki pred TV-je vedno znova prikujejo veliko število gledalcev. In na tej uspešni formuli sloni tudi tale film, saj gledalcem po svetu proti plačilu ponuja prenose smrtonosnih dirk v katerih sodelujejo zaporniki. Glavna nagrada – svoboda.

Seveda se na dolga leta obsojeni zaporniki požvižgajo na to, da jih v primeru poraza ne čaka prazna celica, ampak zanesljiva smrt. 9 zapornikov dobi v roke športne avtomobile, ki so opremljeni z vsem mogočim orožjem, ki se aktivira lahko šele med dirko. Obljubljeno svobodo seveda prinaša le končna zmaga, kar pomeni, da mora zmagovalec uspešno ubežati smrti na petih dirkah.

Kot se za podobne akcijske filme spodobi, tudi tokrat ne manjka mičnih gospodičen, ki nastopajo kot sovoznice zaprtih nasilnežev. Vratolomni, krvavi, adrenalinski ter na trenutke praktično nemogoči, so prizori, ki jih lahko spremljamo v vseh filmih, katere je v zadnjih dveh letih posnel Jason Statham. Death Race (Dirka smrti) od tega ne odstopa niti za milimeter, morda še celo prestopi to mejo, saj je precej prizorov, ki od blizu pokažejo smrt dirkačev.

Film glede na zgodbo ni nič kaj posebnega, saj je le ta uspešno pomaknjena v ozadje adrenalina, ki nam ga ponuja smrtonosno avtomobilsko dirkanje. Zakaj uspešno? Predvsem zato, ker je zgodba tipično hollywoodska in nam zaplet ter predvsem razplet ne ponudita nič novega. Je pa navdušujoča prepletenost akcijskih prizorov, ki nam ne dajo misliti in se na koncu zdi, da je zgodba prehitro odplavala mimo nas.

Death race naj velja kot priporočilo vsem, ki vas zanimajo akcijski filmi, ob katerih ni treba napenjati sivih celic, da bi doumeli zgodbo. Za ljubitelje Jasona Stathama in njegovih akcijskih prizorov pa je ogled seveda obvezen.

 

Kombinacija adrenalinske akcije, hitrosti, smrtonosnih igračk in lepih deklet.

Ocena: 6.5/10


 

 

Naključno iz Kšajtnih

Potopis: Tajska, dežela nasmeha
Rubrika: Potopis
Popotnikom prijazna dežela z velikimi cesarskimi mesti, čudovitimi plažami, atraktivnimi plemeni, posebnimi gorami, trekingi po jungli je vsekakor razlog, da se...
Robert Luketic - 21 (2008)
Rubrika: Film
Mladi režiser Robert Luketic (Blondinka s Harvarda) zagotovo ni ime, ki bi vnaprej zagotovljalo kakovosten film. Izgleda pa, da je vnovično...
Nina Retko - Na sprehodu
Rubrika: Leposlovne objave
Nina Retko - Na sprehoduVčasih vdihnem zrak tako globoko vase, da se zdi, kot da ga sredi belega dne poskušam...
Vse pravice pridržane Pravno obvestilo O Bajti in avtorjih Uredništvo Oglaševanje F.A.Q Vaše nastavitve zasebnosti