Bajta Kšajtni Knjiga Charles Bukowski - Zapiski Starega Pokvarjenca (2007)

Kulturniški profili znanih Korošcev

Majda Ravnikar, nekdanja smučarka in pisateljica
Majda Ravnikar

Majda Ravnikar, nekdanja uspešna smučarka, je pred kratkim izdala svoj književni prvenec “Koroška, moj mali veliki (smučarski) svet”, s katerim je na najboljši način izrazila svojo dolgoletno ljubezen do Koroške, smučanja in literature.

Leposlovne objave

  • Primož Karnar - Slovenc naj bo!


  • Simon Orgulan - Tisti, ki je bil pahnjen v juho nesmisla - 3.del


  • Nina Retko - O grehu in pokori
  • Katja Martinčič - Č-B ples

Bajta hodi po sv(e)to

Pasica
Charles Bukowski - Zapiski Starega Pokvarjenca (2007) PDF natisni E-pošta
Prispeval Jure Lesjak   
Sreda, 16 April 2008 02:00
Charles Bukowski - Zapiski Starega Pokvarjenca (2007)Če hočete izvedeti, kako plehko je vsakdanje življenje in hkrati ugotoviti, kako kratka, nezapletena in predvidljiva je razdalja oziroma praznina med banalnostjo in resnimi človeškimi težavami, zapakiranimi pod krinko realnosti, vzemite v roke Zapiske starega pokvarjenca, pod katere se je podpisal Charles Bukowski. Tehtni razmisleki ob branju tega čtiva vas lahko privedejo do (upravičenega) dvoma, ali je nenazadnje praktično vseeno, če pustimo, da se svet vrti z nami ali brez nas.

V pričujočem delu so zbrane številne kolumne Charlesa Bukowskega, ki jih je redno objavljal v  underground časopisu Open City, v Los Angelesu. Kratke zgodbe, večinoma na nekaj straneh, tematizirajo klasične oziroma več kot značilne pripovedi pisca, ki se v največji meri vrtijo okoli žensk, seksa, pijančevanja in podobnih tem, ki so za Bukowskega večna stalnica. Preproste in trivialne pripovedi, ki vodijo do tipičnega branja na dušek, se lahko po eni strani interpretirajo kot zgolj izvrstno razvedrilno nadomestilo, na drugi strani pa zahtevnejši bralci zlahka prepoznajo in izluščijo presežno vrednost tega dela.

Humorno, zanimivo in predvsem direktno nizanje posameznih prizorov, ki so včasih res da za odtenek preveč napihnjeni ali pa vsaj za povprečnega človeka neobičajni, kaže na vsaj tri odprta vprašanja, ki se komplementarno dopolnjujejo na različnih nivojih: prvič, ali je možno, da se lahko kakšen posameznik izogne največjim banalnostim človekovega vsakdana?, drugič, ali je ta plitkost človekovega življenja vseskozi prisotna in vseobsegajoča?, in tretjič, ali je morda smiseln pomislek, da je mogoče največji manipulator našega poteka življenja ravno brezsmiselna banalnost z vso svojo vsebino, navkljub ali pa ravno zaradi dejstva, da nima realnega stika z navidezno resničnostjo, ki odloča o pomembnih in ključnih vprašanjih?

In ravno v tem je navidezna diskrepanca med banalnim in ključnim presežena oziroma ne obstaja, saj vsak posamezen dogodek izvira iz preprostih situacij in postane kompleksen šele po seštevku takšnih dogodkov. Povedano drugače, banalnost je na samem začetku nekompleksna. Če vztrajamo v omejenosti s tem stališčem, lahko pritrdimo, da Bukowski skozi posamezne kolumne oziroma zgodbe osupljivo ponazarja absolutnost posameznega dogodka ali problema, za katerega pa vsekakor ne moremo reči, da je omejen s pojmom totalnosti. Tako v končnem do kompleksnosti vodijo posamezni absolutni dogodki, ki nujno in praviloma izvirajo iz banalnosti, ta pa v začetni točki izvira iz nesmisla človekovega življenja, obstoja in ustvarjanja.

Vendar je ob napisanem potrebno pripomniti, da je banalnost, takšno kot skozi tekst prikazuje avtor, prignana skoraj da do skrajnosti. Ko Bukowski govori o tem, da je tisti, ki zapleten problem prikaže kot enostaven – umetnik, in narobe, da je tisti, ki enostaven problem prikaže kot zapleten – intelektualec ali filozof, je njegova percepcija kompleksnosti prekratkega dosega in pozablja na obraten proces, ki nastaja takrat, ko se kompleksno po posameznih delih ali pa v vsej svoji celoti reducira na posamezno banalnost. Tako je smisel oziroma nesmisel realnega življenja drugačnega in drugotnega izvora, ter postavlja izhodišče iz drugega zornega kota, ki je skozi posamezne probleme in situacije že vpet v mehanizem in sestavo kompleksnosti.

Delo sicer ni filozofsko (pravzaprav je zelo lahkotno in berljivo), kot je prikazano v zgornji recenziji, ampak je poglobljeno razmišljanje in sporočilnost zaznati le mestoma, obenem pa se to navezuje na ostale zapise. Zaradi te dodane filozofske komponente je delo vredno brati in s poglobljenim študijem nadgraditi. Nedojemanje tega aspekta, Zapiske starega pokvarjenca kaj kmalu neupravičeno prizemlji na tla sivega povprečja.
 

Ocena:8/10

 

Naključno iz Kšajtnih

Timur Bekmambetov - Wanted (2008)
Rubrika: Film
Strelski obračun Bratovščine na vrhu stolpa v Chicagu popolnoma spremeni življenje mlademu Wesleyu, ki pa resnici na ljubo potrebuje določene spremembe...
Marian Keyes - Druga Stran Zgodbe (Ženski roman) (2008)
Rubrika: Knjiga
Kaj je ljubezen? Lahko bi na kratko rekli (brez definicij), da je to večno neizpeta tema – v vsakdanjem življenju in...
Bajtin TV napovednik (od 25.4 do 1.5)
Rubrika: Bajtin TV napovednik
Nov teden nov Bajtin TV napovednik, kakor je že ustaljena praksa. Ta teden dobrih vsebin ne manjka, katere si bomo v...
Vse pravice pridržane Pravno obvestilo O Bajti in avtorjih Uredništvo Oglaševanje F.A.Q Vaše nastavitve zasebnosti