Bajta Kšajtni Knjiga Avgust Demšar - Tanek Led (2009)

Kulturniški profili znanih Korošcev

Majda Ravnikar, nekdanja smučarka in pisateljica
Majda Ravnikar

Majda Ravnikar, nekdanja uspešna smučarka, je pred kratkim izdala svoj književni prvenec “Koroška, moj mali veliki (smučarski) svet”, s katerim je na najboljši način izrazila svojo dolgoletno ljubezen do Koroške, smučanja in literature.

Leposlovne objave

  • Primož Karnar - Slovenc naj bo!


  • Simon Orgulan - Tisti, ki je bil pahnjen v juho nesmisla - 3.del


  • Nina Retko - O grehu in pokori
  • Katja Martinčič - Č-B ples

Bajta hodi po sv(e)to

Pasica
Avgust Demšar - Tanek Led (2009) PDF natisni E-pošta
Prispeval Aleksandra Kocmut   
Četrtek, 25 Februar 2010 20:00

Avgust Demšar - Tanek Led (2009)Tretji primer inšpektorja Vrenka (spoznamo ga v Olju na balkonu, njegovemu drugemu primeru pa sledimo v Retrospektivi) nas popelje med člane šolskega kolektiva 'rumene šole', ki se morajo v zelo kratkem času soočiti s tremi umori in z dejstvom, da je morilec verjetno nekdo, s katerim skupaj preživljajo delovni čas. Avtor nam spretno, postopoma in dovolj zavito predstavi prikrite odnose, razmerja, čustvene vezi in zamere, ki so skorajda neizogibni del vsakega službenega kolektiva, zlasti če je dovolj številen in če skupaj preživlja dovolj časa. In učitelji 'rumene šole' ga. Ne le na šoli, tudi na seminarju v idiličnem kotičku Pohorja. Prav tam se zgodba sproži. Na tankem ledu, za katerega kriminalisti ugotovijo, da ni posledica vremenskih pojavov, temveč človeškega posredovanja – polivanja vode po asfaltiranem ovinku. Led povzroči avtomobilsko nesrečo, v kateri ena od treh učiteljic umre.

Od spoznanja, da je zelo verjetno umrla napačna žrtev, do naslednjega umora, ki pa na prvi pogled ni povezan s prvim, je samo korak. Kriminalisti se znajdejo v slepi ulici, njihovo vrtenje v krogih pa doseže višek, ko je umorjena še tretja učiteljica. V zaporedju umorov in izbiri žrtev glede na dejstva, ki jih zberejo kriminalisti, ni nobene logike, še manj povezave. O učiteljskem zboru in partnerjih umorjenk izvedo ravno toliko, da nikogar zatrdno ne morejo izločiti iz kroga osumljenih. Tudi popoln alibi ni nobeno zagotovilo, saj je za morilca značilno, da si bo priskrbel brezhiben alibi. Razen če je dovolj premeten, da bo imel njegov alibi kakšno luknjo, prav z namenom, da je popolnost sumljiva, nepopolnost pa običajna? Zakaj drugi umor vendarle ni samo rop, zakaj se labradorka Alja 'zmoti', zakaj policist Brajdič prisega na nedolžnost lopovov? Mladi Marko Breznik, ki je v Demšarjevi tretji detektivki že ponosen imetnik naziva 'kriminalist 1', opravi raziskave zelo temeljito, vseeno pa mu pri razrešitvi primera manjka ključna spretnost – dedukcija. Ta se izmuzne tudi kriminalistki Ivani Premk, ki sicer svoje spretnosti vestno dokazuje, podkrepi pa jih tudi s t. i. žensko intuicijo. Šele naključna Breznikova pripomba obrne misli inšpektorja Vrenka v pravo smer, in ta smer je 'ravno obratna'. Avtor zelo umetelno zmede bralca, čeprav mu s svojo posebno tehniko zapisovanja v prihodnjiku večkrat namigne, kaj bo pomembno pri razrešitvi primera. Brez Vrenkovega strokovnega znanja psihologije in sposobnosti logičnega sklepanja je bralec nemočen prav tako kot člani šolskega kolektiva, ki se že začenjajo bati, kdo od njih bo naslednja žrtev. Toda bralec ima vendarle v rokah adut, ki ga oni nimajo: knjigo, ki jo hlastno požira vse do zadnjih poglavij, kjer se niti začnejo razpletati in malenkosti, na katere prej ni bil pozoren, zasijejo v novi luči. 

Knjiga je izšla pri založbi Sanje.

Avtor na nekaterih mestih jezik zabeli s štajerskimi izrazi (npr. pisik baba), uporablja pa tudi posebno 'razlagalno' tehniko: ko pred bralca postavi novost, jo v naslednjem odstavku razloži z uvodom: »Glede tega in tega: …«. Tako glavna nit zgodbe nemoteno teče dalje, ne da bi se bralec izgubil v opisih stvari, ki s samim primerom mogoče nimajo nobene zveze, so pa vsekakor pomemben pridatek k orisovanju likov in zgodbe. Poseben učinek imajo tudi uradni zapisi (denimo izjava M. M.), ki so od tkiva zgodbe ločeni z okvirji in drugačnim tipom pisave ter delujejo zelo pristno. 

Demšar se tudi v tretje ni izneveril žanru; radovedno pričakujemo Evropo, četrti primer inšpektorja Vrenka.

Priporočam vsem ljubiteljem žanra.


OCENA: 9/10


 

Naključno iz Kšajtnih

Bajtin TV napovednik (od 7. do 12. marca)
Rubrika: Bajtin TV napovednik
V tokratnem Bajtinem TV napovedniku za obdobje od 7.marca (sobota) do 12. marca (četrtek) smo za vas zopet izpostavili 10 ogleda...
Nina Retko - O grehu in pokori
Rubrika: Leposlovne objave
Nina Retko - O grehu in pokoriPrvič. Že zdavnaj se je razprodala svojim idealom, prasica. Porivala moške in si jih...
Potopis: Iz Ljubljane do Prage, Berlina, Amsterdama in Pariza - 1.del
Rubrika: Potopis
Prvi del - PragaS prijateljicama smo se odločile, da je čas, da si končno podrobneje ogledamo košček Evrope. Tako smo si...
Vse pravice pridržane Pravno obvestilo O Bajti in avtorjih Uredništvo Oglaševanje F.A.Q Vaše nastavitve zasebnosti